Życie Podkarpackie nr 21/2017 Życie Podkarpackie nr 21/2017

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 148/2017, Niedziela 28 maja 2017 r., Augustyna i Jaromira
Opublikowano
Nie daj się jesieni – wzmacniaj swój organizm naturalnie!
Nadchodzący czas nie sprzyja dobremu samopoczuciu i zdrowiu. Jesienią i zimą narażeni jesteśmy na problemy zdrowotne, złe samopoczucie, apatię, wahania nastroju, a nawet problemy ze snem. Niestety wszystko przez zbliżającą się niekorzystną pogodę, niższą temperaturę, krótszy dzień, a także brak sezonowych owoców i warzyw. Jak więc dbać o siebie w tym okresie?
Wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie ma również w tym okresie ruch, odpowiedni ubiór, ograniczanie stresu oraz duża dawka uśmiechu

Sekret jak zawsze tkwi w jednym – dobrej i zbilansowanej diecie. To właśnie dostarczanie odpowiednich witamin i minerałów może pomóc nam w walce z problemami zdrowotnymi.

Przyprawy dobre na wszystko

Przyprawy nie tylko podkreślają smak potraw, ale mają mnóstwo wartości odżywczych. Wiele z nich ma właściwości, dzięki którym naturalnie wzmocnimy swoją odporność. Wśród niekwestionowanych zwycięzców są: cynamon, imbir, anyż oraz goździki. Przyprawy te działają również przeciwbólowo, przeciwzapalnie oraz antyseptycznie. Warto więc w okresie jesienno-zimowym dodawać je częściej do jedzenia.


Zobacz także: Życie dobrze doprawione: poznaj uzdrawiającą moc przypraw


Sięgnij po zioła

Zioła i ich zbawienne dla naszego organizmu właściwości znane są od pokoleń. Wiele z nich może nam pomóc poprawić odporność organizmu. Są to m.in.: piołun, bylica, świetlik, dziurawiec, tymianek, bratek polny, stokrotka, kolendra oraz pokrzywa.

Jedz czosnek i cebulę

O niesamowitych właściwościach czosnku i cebuli słyszał chyba każdy. Do tej pory uważa się, że syrop z cebuli i kanapka z czosnkiem są dobre na wszystko. To prawda, ponieważ w ich składzie znajdują się składniki, które w naturalny sposób wzmacniają system immunologiczny. Warto również wiedzieć, że zarówno czosnek, jak i cebula zachowują swoje właściwości nawet po ugotowaniu.

Nie zapominaj o zdrowych tłuszczach!

Aby cieszyć się dobrym samopoczuciem i zdrowiem, nie wolno zapomnieć o zdrowych tłuszczach. Na stołach powinny królować ryby, które dostarczają kwasów omega-3. Kwasy te mobilizują organizm do produkcji białych krwinek, których zadaniem jest obrona naszego organizmu przed infekcjami. Kwasy omega-3 znajdziemy również w orzechach oraz oliwie.

Zobacz także: Oliwa – śródziemnomorski eliksir młodości


Naturalna witamina C

Witamina C – to właśnie ona wspomaga funkcje układu odpornościowego. Codzienne dostarczanie tej witaminy w naturalnej formie sprzyja dobremu zdrowiu. Znajdziemy ją m.in. w: natce pietruszki, owocach cytrusowych, kiwi, żurawinie, aronii, czerwonej papryce, kiszonej kapuście, jabłkach, a także w ziemniakach.

Pij dużo wody

Woda jest dla organizmu tym, czym olej dla silnika. Picie zalecanej dawki wody (1,5 –2,5 l. dziennie) pozwala wypłukać z organizmu szkodliwe toksyny.

Pamiętajmy również, że wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie ma również w tym okresie ruch, odpowiedni ubiór, ograniczanie stresu oraz duża dawka uśmiechu. 

0 Komentarzy
user
skomentuj
Komentujesz jako:
Sonda
Kiedy musisz skorzystać z pomocy lekarza specjalisty, to...
  • Decyduję się na NFZ, czekam w kolejce
  • Nie czekam, idę do lekarza prywatnie
  • To zależy. Raz NFZ, raz prywatnie
nr 21/2017
E-wydanie
elektroniczna wersja
"Życia Podkarpackiego"
w formacie PDF
przeglądaj
Przejdź na wersję Premium
dostęp do pełnych wersji artykułów
e-wydanie
prenumerata wydania papierowego
sprawdź wersję Premium