Życie Podkarpackie nr 48/2016 Życie Podkarpackie nr 48/2016

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 341/2016, Wtorek 6 grudnia 2016 r., Mikołaja i Emiliana
Opublikowano
Orzech włoski do zgryzienia!
Podobno orzechy włoskie są tak samo kaloryczne, jak pączki. Wiele osób uważa też, że tuczą. Wśród społeczeństwa krąży więc niesłuszne przekonanie, że orzechy powinno się jeść raz na jakiś czas.
Z jednym z pewnością można się zgodzić. Orzechy ze względu na dużą zawartość tłuszczu są kaloryczne, jednak sięgać po nie powinno się każdego dnia. Wartości odżywcze zawarte w orzechach to nie puste kalorie. Znajdziemy w nich cenne dla naszego organizmu białko, szlachetne tłuszcze i wiele innych składników.

Co dobrego kryje się w orzechu?


Orzechy włoskie zawierają mnóstwo kwasów tłuszczowych omega-3. Według badań wystarczą już 3 orzechy, aby pokryć dzienne zapotrzebowanie na ten tłuszcz. Systematyczne jedzenie orzechów może pomóc obniżyć poziom złego cholesterolu oraz ciśnienie tętnicze, a także zmniejszyć znacznie ryzyko zawału serca.

Po orzechy powinny sięgać również osoby, które są na diecie. Udowodniono, że ludzie, którzy jedzą orzechy włoskie co najmniej dwa razy w tygodniu, są mniej narażeni na przyrost masy ciała niż ci, którzy orzechów nie jedzą wcale.

Zawarty w orzechach kwas lanolinowy może pomóc osobom, które mają problemy z przemęczeniem, stresem oraz bezsennością.

Co łączy mózg z orzechem włoskim?


Nie tylko kształt orzecha włoskiego łączy go z mózgiem. Dzięki dużej zawartości fosforu orzechy włoskie idealnie wpływają na pamięć i koncentrację. Polecane są więc osobom, które się uczą.

Orzechy mają również swoje zastosowanie w kosmetyce. Wyciąg przygotowany z orzechów włoskich może pomóc w pielęgnacji włosów przetłuszczających się oraz tych  ze skłonnością do łupieżu.

Najlepiej orzechy przechowywać w całości, a łuskać dopiero wtedy, kiedy chcemy je zjeść. Łuskane orzechy szybko jełczeją i tracą swoje właściwości. Nie poleca się również kupowania orzechów mielonych, które często produkuje się z orzechów spleśniałych. Orzechy najlepiej przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, zamknięte w puszce lub słoju.

Orzechy włoskie można dodawać do codziennych posiłków. Idealnie komponują się w sałatkach. Można dodawać je też do jogurtu, owsianki albo płatków z mlekiem.

nr 48/2016
E-wydanie
elektroniczna wersja
"Życia Podkarpackiego"
w formacie PDF
przeglądaj
Przejdź na wersję Premium
dostęp do pełnych wersji artykułów
e-wydanie
prenumerata wydania papierowego
sprawdź wersję Premium
Sonda
Prezenty z okazji mikołajek lub pod choinkę...
  • Kupuję on-line
  • Wynajduję w małych sklepikach lub centrach handlowych
  • Stawiam na bony podarunkowe
  • Sam tworzę