Życie Podkarpackie nr 13/2017 Życie Podkarpackie nr 13/2017

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 87/2017, Wtorek 28 marca 2017 r., Anieli i Sykstusa
Opublikowano
Pij herbatę na zdrowie
Według statystyk Polacy są na trzecim miejscu pod względem spożycia herbaty w Europie. Na sklepowych półkach znaleźć można nie tylko klasyczną czarną, ale również zieloną, czerwoną, białą i owocowe.
W swoim składzie herbata zawiera flawonoidy, związki, które opóźniają proces starzenia. Badania pokazują, że picie herbaty dobrze wpływa na kondycję skóry, a także niemal o połowę zmniejsza ryzyko zawału serca.

Co warto wiedzieć o najpopularniejszych herbatach?


Czarna herbata
– to niekwestionowana królowa herbat. Dziś o jej właściwościach mówi się rzadko, jednak podobnie jak zielona i czerwona korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Zawiera m.in. teaflawinę, która poprawia funkcje poznawcze mózgu, a także zmniejsza stężenie złego cholesterolu we krwi. Czarną herbatę powinno się zalewać wodą o temperaturze 100 stopni i parzyć od 3 do 5 minut.

Zielona herbata – najczęściej polecana. Można ją parzyć kilkakrotnie, za każdym razem powstała z niej esencja ma inne właściwości. Napar z pierwszego parzenia zawiera dużo teiny i wpływa na nas pobudzająco. Napar z drugiego parzenia ma działanie relaksujące, uważa się, że to właśnie drugie parzenie zielonej herbaty sprawia, że jest ona bardziej aromatyczna i smaczniejsza. W jej składzie znajdziemy m.in. witaminę C, E oraz B. Regularne picie zielonej herbaty pomaga w odchudzaniu, wydalaniu toksyn i zbędnych produktów przemiany materii. Ma ona również właściwości antynowotworowe, a zawarte w niej związki neutralizujące bakterie pomagają w walce z paradontozą i próchnicą. Zieloną herbatę należy zalewać wodą o temperaturze nieprzekraczającej 80 stopni i parzyć nie dłużej niż 3 – 4 minuty.

Czerwona herbata – szczególnie polecana osobom, które dbają o linię. Właściwości odchudzające zawdzięcza polifenolom, substancjom, które regulują wydzielanie żółci i przyśpieszają przemianę materii. Polecana jest również wszystkim chorym na miażdżycę lub mającym problem z nadciśnieniem. W herbacie tej znaleźć można również kofeinę, która przyswaja się znacznie wolniej niż ta w kawie, w efekcie wystarczając na dłużej. Czerwoną herbatę zalewamy wodą o temperaturze ok. 95 stopni i parzymy 1 – 4 minuty. Herbatę tę można zaparzać kilkukrotnie.

 
0 Komentarzy
user
skomentuj
Komentujesz jako:
nr 13/2017
E-wydanie
elektroniczna wersja
"Życia Podkarpackiego"
w formacie PDF
przeglądaj
Przejdź na wersję Premium
dostęp do pełnych wersji artykułów
e-wydanie
prenumerata wydania papierowego
sprawdź wersję Premium