Życie Podkarpackie nr 48/2016 Życie Podkarpackie nr 48/2016

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 338/2016, Sobota 3 grudnia 2016 r., Franciszka i Ksawerego
Opublikowano
Niezwykłe właściwości oleju kokosowego
Jeszcze kilka miesięcy temu, olej kokosowy uważano za produkt trudno dostępny i luksusowy. Dziś Polacy docenili jego niezwykłe właściwości, a kupić go można już niemal wszędzie. Olej kokosowy znalazł zastosowanie nie tylko w kuchni, ale również w kosmetyce. Chodź trudno w to uwierzyć, przypisuje mu się nawet właściwości odchudzające.

Jak dowodzą liczne przeprowadzone badania, olej kokosowy pomaga pozbyć się nadwagi oraz skutecznie pomaga w walce z otyłością. Spożywany olej kokosowy nie odkłada się w postaci zbędnego tłuszczu. Organizm wykorzystuje go wyłącznie do produkcji energii oraz spalania kalorii.

Olej kokosowy to olej roślinny, który powstaje poprzez tłoczenie twardego miąższu orzechów palmy kokosowej. Kupując olej warto zwrócić uwagę na to, aby był tłoczony na zimno i nierafinowany. Olej w takiej postaci jest zdrowszy, gdyż zawiera więcej cennych dla zdrowia składników odżywczych.

W swoim składzie olej kokosowy zawiera m.in. nasycone kwasy tłuszczowe, witaminę B2, B6, E, C, a także kwas foliowy, potas, wapń, magnez, fosfor i żelazo.

Spożywanie oleju kokosowego zmniejsza ryzyko rozwoju chorób takich jak: cukrzyca, nadciśnienie tętnicze oraz miażdżyca. Skutecznie przeciwdziała wrzodom, grzybicy, a także zapobiega uszkodzeniom strukturalnym kości objętej osteoporozą. Zawarty w oleju kwas laurowy sprawia, że ma on również silne działanie antybakteryjne, a także wirusowe. Przeciwdziała próchnicy, infekcjom jamy ustnej, a także wirusowi opryszczki a nawet grypy.

Zawarte w oleju koksowym kwasy  tłuszczowe sprawiają że jest on również świetnym kosmetykiem. Swoją największą popularność zyskał jako odżywka do włosów.  Olej kokosowy świetnie  nawilża suchą i szorstką skórę. Idealnie nadaje się także jako krem przeciwzmarszczkowy. W okresie letnim olej pomaga złagodzić poparzenia słoneczne, a także obtarcia i zadrapania.

Stosować go można do smażenia, jako zamiennik tradycyjnego oleju. Jest również używany zamiast masła do smarowania pieczywa. Olej można także dodawać do koktajli, kawy, a nawet herbaty – aby uzyskać kokosowy posmak.
0 Komentarzy
user
skomentuj
Komentujesz jako:
nr 48/2016
E-wydanie
elektroniczna wersja
"Życia Podkarpackiego"
w formacie PDF
przeglądaj
Przejdź na wersję Premium
dostęp do pełnych wersji artykułów
e-wydanie
prenumerata wydania papierowego
sprawdź wersję Premium
Sonda
Prezenty z okazji mikołajek lub pod choinkę...
  • Kupuję on-line
  • Wynajduję w małych sklepikach lub centrach handlowych
  • Stawiam na bony podarunkowe
  • Sam tworzę