Życie Podkarpackie nr 48/2016 Życie Podkarpackie nr 48/2016

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 341/2016, Wtorek 6 grudnia 2016 r., Mikołaja i Emiliana
Opublikowano
Olej palmowy – tani, łatwo dostępny, ale czy na pewno zdrowy?
Olej palmowy tłoczony jest z owoców i zmielonych nasion palmy oleistej. To składnik wielu produktów spożywczych, skrywający się pod takimi nazwami jak: olej roślinny, tłuszcz roślinny, czy tłuszcz roślinny utwardzany. Jest popularny, ale i kontrowersyjny. Jaki wpływ ma na nasze zdrowie?

Wszechobecna chemia, ulepszacze i wzmacniacze smaku, to one sprawiły, że dziś bardziej niż kiedyś interesujemy się tym, co jemy. Nasza świadomość tego, co się kryje pod wieloma nieznanymi słowami umieszczonymi na etykietach produktów żywnościowych rośnie. Coraz więcej osób chce wiedzieć, co je i jaki to ma wpływ na zdrowie. Warto zgłębiać wiedzę dotyczącą żywności, bo wiele popularnych produktów, które spożywamy, często ma ogromny wpływ na nasze samopoczucie, kondycję, a nawet koncentrację. Przykładów nie trzeba szukać daleko. Wystarczy pierwszy lepszy produkt z półki. Zapewne poza składem podstawowym znajdziemy w nim wiele dodatków, a wśród nich olej palmowy. Czy aby na pewno wiemy, czym tak naprawdę jest i co może powodować?

Olej palmowy jest tani, łatwo dostępny, ma długi okres trwałości i można przechowywać go w temperaturze pokojowej. Właśnie dlatego jest atrakcyjnym dodatkiem dla wielu firm produkujących żywność. Szacuje się, że z 1 hektara plantacji palm można otrzymać 10 razy więcej oleju, niż z upraw innych roślin oleistych! 

Znajdziemy go m.in. w słodyczach, płatkach śniadaniowych, chipsach, a nawet mrożonkach. Chociaż nazwa brzmi bardzo naturalnie, olej palmowy nie do końca służy naszemu zdrowiu. Eksperymenty przeprowadzone na Uniwersytecie Technologii Chłodniczych w Petersburgu wykazały, że temperatura topnienia oleju palmowego jest wyższa od temperatury ciała ludzkiego, przez to nie jest on przyswajany i nie jest wydalany z organizmu. Dodatek ten może sprzyjać chorobom serca, miażdżycy, cukrzycy, a także otyłości. Badania pokazują, że może również powodować raka jelit, a nawet piersi. Olej palmowy znacznie podwyższa poziom cholesterolu we krwi.

Naukowcy udowodnili także, że olej palmowy w jedzeniu dla dzieci pogarsza mineralizację kości, powoduje wzdęcia, odbijanie i pojawienie się kolki.

Czy wiesz, że...


... produkcja oleju palmowego negatywnie wpływa też na środowisko. Proces zbioru oleju palmowego ma znaczący wpływ na zniszczenia lasów deszczowych w Indonezji i Malezji, co bezpośrednio zagraża mieszkającym tam zwierzętom. Według Programu Narodów Zjednoczonych ds. Ochrony Środowiska, jeśli utrzyma się obecne tempo produkcji oleju palmowego, w 2022 roku zostanie zniszczonych 98 proc. lasów Sumatry i Borneo.
nr 48/2016
E-wydanie
elektroniczna wersja
"Życia Podkarpackiego"
w formacie PDF
przeglądaj
Przejdź na wersję Premium
dostęp do pełnych wersji artykułów
e-wydanie
prenumerata wydania papierowego
sprawdź wersję Premium
Sonda
Prezenty z okazji mikołajek lub pod choinkę...
  • Kupuję on-line
  • Wynajduję w małych sklepikach lub centrach handlowych
  • Stawiam na bony podarunkowe
  • Sam tworzę