Życie Podkarpackie nr 49/2016 Życie Podkarpackie nr 49/2016

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 346/2016, Niedziela 11 grudnia 2016 r., Damazego i Waldemara
Opublikowano
Poznaj dobroczynne właściwości miodu
Miód niezwykły nektar, który ceniony był za swoje właściwości już w starożytnym Egipcie. Moda na miód powraca. Coraz więcej osób docenia jego wartości odżywcze i lecznicze.

Miód pozwala zwalczyć przeziębienie, działa bakteriobójczo, wzmacnia serce, poprawia trawienie, a nawet pomaga w leczeniu anemii. W miodzie znajdziemy m.in.: kwasy organiczne, olejki eteryczne, białka, witaminy A, B1, B2, B6, C, a także kwas foliowy. W zależności od rodzaju miodu, możemy wskazać różne jego właściwości.

MIÓD AKACJOWY

Ma biały lub kremowy kolor. Zalecany osobom które mają zaburzenia trawienne oraz schorzenia nerek.
MIÓD RZEPAKOWY

Ma słodki smak, najczęściej występuje w kolorze białym lub jasnożółtym. Wspomaga leczenie schorzeń: wątroby, trzustki, nerek, dróg moczowych, układu krwionośnego. Ma działanie wzmacniające.
MIÓD WIELOKWIATOWY

 Płynny o ciemnym zabarwieniu. Stosowany przy schorzeniach alergicznych i dróg oddechowych, np. astmie.
MIÓD GRYCZANY

Koloru bursztynowego lub brązowego, o silnym zapachu kwiatów gryki i ostrym, lekko piekącym smaku. Stosowany w schorzeniach układu krążenia, miażdżycy, osłabieniu pamięci, po dużych wysiłkach lub chorobach i w rekonwalescencji.
MIÓD WRZOSOWY

 Koloru brunatnego, o zapachu kwiatów wrzosu i ostrym, gorzkawym smaku. Stosowany w zapaleniu dróg moczowych, kamicy nerkowej oraz zapaleniu jelit.
MIÓD SPADZIOWY

 Działa przeciwzapalnie, wykrztuśnie i antyseptycznie. Stosowany przy obniżonej odporności organizmu, schorzeniach płuc, stawów i układu nerwowego.


Jeśli miód, to tylko naturalny!


W miód warto zaopatrzyć się w sprawdzonych pasiekach. Prawdziwy i dobrej jakości produkt kilka miesięcy po zbiorze powinien się skrystalizować. Czas potrzebny do zbrylenia, zależny jest od rodzaju miodu. Najdłużej w stanie płynnym pozostaje miód z białej akacji.

Warto również pamiętać, aby spożywając miód nie poddawać go działaniu zbyt wysokich temperatur, które niszczą zawarte w nim substancje bioaktywne. Miód najlepiej przygotowywać w temperaturze nieprzekraczającej 45 stopni. Przechowując miód warto pamiętać, by był szczelnie zamknięty.
nr 49/2016
E-wydanie
elektroniczna wersja
"Życia Podkarpackiego"
w formacie PDF
przeglądaj
Przejdź na wersję Premium
dostęp do pełnych wersji artykułów
e-wydanie
prenumerata wydania papierowego
sprawdź wersję Premium