Życie Podkarpackie nr 31/2020 Życie Podkarpackie nr 31/2020

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 218/2020, Środa 5 sierpnia 2020 r., Marii i Stanisławy
Opublikowano
5 zaskakujących właściwości borówki amerykańskiej
Jej drobne, ciemnoniebieskie owoce cenimy są za niepowtarzalny smak, jednak borówka amerykańska ma do zaoferowania znacznie więcej. Dowiedz się, dlaczego warto sięgać po nią jak najczęściej.

Borówka amerykańska jest bliską krewną naszych krajowych borówek: czarnej, brusznicy i bagiennej, od których jednak różni się wielkością, słodszym smakiem i ilością cennych substancji odżywczych. Jej owoce, zaliczane do tzw. superfoods mają naprawdę dobry wpływ na nasz organizm! Dostarczają licznych witamin, mikro- i makroelementów oraz cennych antyoksydantów. To doskonałe źródło witaminy C, witamin z grupy B, kwasu foliowego, a także witamin A, E i K. Wśród minerałów obecnych w borówce należy podkreślić duże znaczenie żelaza, wapnia, magnezu, selenu, cynku i potasu. Na dodatek owoce borówki amerykańskiej są stosunkowo niskokaloryczne – zawierają ok. 57 kcal na 100 g, co oznacza, że możemy zajadać się nimi bez wyrzutów sumienia.

 

Doskonała na wzrok

Podobno w czasie II wojny światowej brytyjscy piloci z Royal Air Force jedli borówki amerykańskie w celu poprawy widzenia po zmroku. Nic dziwnego – uczeni wykazali, że unikalny koktajl witaminowo-mineralny obecny w tych owocach ma zbawienny wpływ na stan siatkówki i plamki żółtej, zapobiegając ich zwyrodnieniu oraz schorzeniom oka takim jak zaćma. Na dodatek dobrze wpływa na mikrokrążenie w gałce ocznej, poprawiając jakość widzenia. Po borówkę powinni jak najczęściej sięgać seniorzy, osoby wykonujące pracę biurową oraz zawodowi kierowcy.

 

Dobra dla serca...

American Journal of Clinical Nutrition informuje, że regularne zjadanie ok. 150 g borówek każdego dnia poprawia wyniki badań i zmniejsza ryzyko chorób serca nawet o 15 proc. Dzięki obecności m.in. fitosteroli wpływa na obniżenie złego cholesterolu (LDL) oraz na zwiększenie dobrego (HDL), za sprawą flawonoidów i wit. C pomaga uelastycznić i wzmacnić naczynia krwionośne , a dzięki antocyjanom – zmniejsza ciśnienie krwi.



... i lepszej pracy mózgu

Wspomiane wyżej flawonoidy wspierają również regenerację komórek mózgu i stymulują jego pracę, dzięki czemu łatwiej nam się skoncentrować, a i sam proces zapamiętywania zachodzi o wiele sprawniej. Badania przeprowadzane na Uniwersytecie Kalifornijskim sugerują, że dotyczy to również seniorów.

Odmładza i poprawia wygląd skóry

Borówka amerykańska to prawdziwa królowa antyoksydantów, substancji, które neutralizując działanie wolnych rodników, pomagają zachować młodość na dłużej! Zjadana codziennie opóźnia procesy starzenia oraz pozytywnie wpływa na produkcję kolagenu, dzięki czemu nasza cera pozostanie gładką, promienną i jędrną przez długie lata. Ale to nie wszystko. Dzięki obecności m.in. resweratrolu pomaga zminimalizować również szkody wywołane długotrwałym działaniem promieni słonecznych oraz nadmiernym opalaniem.


Pomaga zrzucić zbędne kilogramy

Niskokaloryczna borówka to doskonała przekąska, kiedy dopada nas ochota na słodkie! 100 g tych owoców zaspokaja niemal 14 proc. dziennego zapotrzebowania na błonnik, który odpowiada za uczucie sytości, wspiera pracę układu trawiennego i niczym miotełka usuwa z organizmu toksyny i inne szkodliwe produkty przemiany materii. Może okazać się zbawienna dla osób posiadających problemy z uporczywymi wzdęciami, zaparciami oraz niestrawnością.

0 Komentarzy
user
skomentuj
Komentujesz jako:
nr 31/2020
E-wydanie
elektroniczna wersja
"Życia Podkarpackiego"
w formacie PDF
przeglądaj
Przejdź na wersję Premium
dostęp do pełnych wersji artykułów
e-wydanie
prenumerata wydania papierowego
sprawdź wersję Premium