Życie Podkarpackie nr 14/2020 Życie Podkarpackie nr 14/2020

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 101/2020, Piątek 10 kwietnia 2020 r., Michała i Makarego
Opublikowano
Złoto Syberii. Poznaj właściwości rokitnika
Rokitnik – rosyjski ananas, cierń morski, koralowiec, syberyjska oliwka albo złoto Syberii to rozłożysty, malowniczo wyglądający krzew, którego ozdobę stanowią drobne, pomarańczowe jagody. Ma wiele nazw, ale jedno nie ulega wątpliwości: rokitnik to roślina o wyjątkowych właściwościach!
Drobne kuliste jagody rokitnika i uzyskiwany z nich olej to prawdziwa witaminowo-mineralna bomba. Służy zdrowiu i urodzie!

Rokitnik zwyczajny (Hippophae rhamnoides L. ) pierwotnie występował w Azji, a najwcześniejsze wzmianki o nim pochodzą ze starożytnych pism tybetańskich. Zalecano w nich stosowanie rokitnika podczas kaszlu i na biegunki. Jeśli wierzyć legendom, do Europy przywędrował ok. 300 roku p.n.e. wraz z żołnierzami Aleksandra Wielkiego. Ponoć mieli oni w zwyczaju karmić nim swoje konie, które dzięki rokitnikowej diecie szybko odzyskiwały witalność, wigor i zdrowy wygląd. W regionie Rosji i indyjskich Himalajów używano rośliny do leczenia chorób skóry, żółtaczki, astmy, reumatyzmu. Dla twórcy i długoletniego władcy imperium mongolskiego Czyngis – Chana był rokitnik tak samo ważny – w życiu i na wojnie – jak zdrowe konie, dobrze zorganizowana armia i dyscyplina. Na przemian zapominany i odkrywany na nowo rokitnik wrócił do łask w latach 80. XX w. Stosowano go wówczas do leczenia oparzeń i skutków choroby popromiennej po katastrofie w Czarnobylu.

Nie taki zwyczajny


Najcenniejsze w rokitniku są jego złociste lub pomarańczowe, osadzone na kolczastych pędach jagody. Miękkie i soczyste, ale cierpkie w smaku drobne owoce bardzo gęsto pokrywają gałązki, stąd rosyjska nazwa – oblepicha. Ocenia się, że zawierają one ponad 190 biologicznie aktywnych i cennych dla zdrowia związków, a wśród nich 14 witamin, 11 mikroelementów, 18 aminokwasów, 36 flawonoidów, 22 kwasy tłuszczowe, 42 lipidy oraz prowitaminy, fenole i antyoksydanty. Na uwagę zasługują ogromne pokłady witaminy C (więcej niż w cytrynach czy porzeczkach!) – łatwo przyswajalnej i nieulegającej rozkładowi w wysokich temperaturach. Pijąc zatem regularnie herbatkę z sokiem z rokitnika albo smarując poranną grzankę rokitnikowym dżemem, w prosty i w pełni naturalny sposób wzmacniamy organizm i zabezpieczamy się przed chorobami okresu jesienno-zimowego.

Malowniczo wyglądający rokitnik jest rośliną leczniczą, zawierającą wiele cennych składników odżywczych oraz substancji bioaktywnych, mających zastosowanie w przemyśle spożywczym oraz kosmetycznym i farmaceutycznym.

Rokitnik w służbie zdrowiu


Na podstawie rozmaitych badań stwierdzono, że stosowanie ekstraktów z rokitnika może zapobiegać m.in.  grypie, chorobom układu sercowo-naczyniowego oraz uszkodzeniom błon śluzowych. Wykazują one  działanie antyoksydacyjne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwnowotworowe i immunostymulujące. Rokitnik należy do nielicznych roślin gromadzących w owocach tłuszcz, a wyciągi olejowe z jego owoców zaleca się m.in. w stanach zapalnych układu pokarmowego, chorobie wrzodowej żołądka oraz dwunastnicy, przy biegunkach, dolegliwościach gośćcowych, zakrzepowym zapaleniu żył, wysokim poziomie cholesterolu, schorzeniach skórnych czy wypadaniu włosów. Przemysł kosmetyczny chętnie korzysta z dobrodziejstw rokitnika i stosuje go w produktach do pielęgnacji włosów, kremach i balsamach chroniących skórę przed promieniowaniem UV oraz  łagodzących podrażnienia, odmrożenia i oparzenia. Olej z rokitnika to prawdziwy hit w pielegnacji skóry przesuszonej, łuszczącej się i podrażnionej, z oznakami starzenia się i zmarszczkami, zniszczonej, naczynkowej i z trądzikiem różowatym.

Rokitnik w kuchni

Jaki jest smak rokitnika? Znawcy opisują go jako cierpko-owocowy, przypominający mieszankę pomarańczy i cytryny z tropikalną nutą brzoskwini, ananasa, a nawet marakui. Przygotowujemy z niego nie tylko przetwory czy nalewki, ale z powodzeniem możemy go dodać również do innych dań. Zupy i sosy na bazie rokitnika smakują wybornie. Desery, sorbety, galaretki wręcz rozpływają się w ustach. Rokitnik wspaniale współgra z daktylami, orzechami włoskimi czy czekoladą. By złagodzić jego cierpki smak, warto dodać odrobinę miodu.­

0 Komentarzy
user
skomentuj
Komentujesz jako:
nr 14/2020
E-wydanie
elektroniczna wersja
"Życia Podkarpackiego"
w formacie PDF
przeglądaj
Przejdź na wersję Premium
dostęp do pełnych wersji artykułów
e-wydanie
prenumerata wydania papierowego
sprawdź wersję Premium