Życie Podkarpackie nr 30/2020 Życie Podkarpackie nr 30/2020

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 217/2020, Wtorek 4 sierpnia 2020 r., Dominika i Protazego
Opublikowano
Świąteczne przyprawy i ich zdrowotne właściwości
Wigilijnym potrawom nadają niepowtarzalny smak i aromat, ale nie tylko! Cynamon, goździki, kardamon, anyż, gałka muszkatołowa czy kminek wspomagają też trawienie i dobrze wpływają na nasze zdrowie.
Świąteczne przyprawy i ich zdrowotne właściwości
fot. Miroslava on Unsplash

Na rozgrzewkę i nie tylko

Przyprawy korzenne, obecne już w kuchni staropolskiej, po dziś dzień stanowią nieodłączny element świątecznych receptur i przepisów na ciasta, desery i napoje. Dzięki zawartości olejków lotnych, minerałów oraz innych substancji czynnych wpływają korzystnie nie tylko na smak potraw, ale również na cały nasz organizm.


•  Cynamon ma właściwości rozgrzewające, poprawia krążenie krwi oraz usprawnia proces trawienia. Sprawdza się też w zapobieganiu przeziębieniom i sezonowym infekcjom. Poprawia smak szynki, kotletów, bitek, farszu do drobiu. Nadaje się do gotowanej ryby (nawet niewielka ilość przyprawy usuwa charakterystyczny rybi zapach), jarzyn, np. marchwi, dyni czy cukini. Można przyprawiać nim wszystkie potrawy słodkie.

•  Charakterny anyż działa rozkurczowo, moczopędnie oraz pobudza trawienie. Ma też właściwości wykrztuśne. Można stosować go do wypieków, zup owocowych, słodkich ponczów i kompotów, a także do wieprzowiny, cielęciny, drobiu, niektórych dań rybnych i dziczyzny.

•  Kardamon ze względu na swój aromatyczny zapach i lekko cytrynowy posmak może być dodawany do dań z ryżu, mięs i pikli, nadaje się też do zawiesistych zup oraz dań rybnych. Doskonale podnosi smak pierników, marcepanów, owocowych deserów, sałatek, słodkich sosów, likierów i kawy. Jest pomocny przy problemach żołądkowych, przyspiesza przemianę materii, a dodatkowo – pomaga się pozbyć nieświeżego oddechu.

•  Ciepły, bogaty aromat goździków pasuje zarówno do wytrawnych przepisów (np. pieczeni wieprzowych, dziczyzny i marynat), jak i słodkości (pierniki, grzańce, miodowniki). Świetnie sprawdzają się przy dolegliwościach trawiennych (jak wzdęcia, nudności), pomagają oczyścić zatoki z zalegającej wydzieliny i są znanym środkiem likwidującym ból zębów.

•  Gałkę muszkatołową w medycynie ludowej stosowano jako remedium na reumatyzm, wzdęcia, zapalenie oskrzeli. Świeżo utartą lub zmieloną doprawia się kremy, budynie, ciasta, lody, bitą śmietanę, kompoty, pieczone owoce, zupy i warzywa (np. szpinak, marchew, ziemniaki purée, kalafior). Pasuje też do ryb, cielęciny, drobiu, pasztetu, mielonego mięsa, a także ponczu, grzanego wina i napojów mlecznych. 

 
Świąteczne przyprawy i ich zdrowotne właściwości
fot. Gaby Dyson on Unsplash

Na lepsze trawienie

Na świątecznym stole królują dania z kiszonej kapusty, grochu i fasoli. Wszystkie są bardzo smaczne, ale niestety, ciężkostrawne. Ich nadmierne spożycie często kończy się niesympatycznymi objawami ze strony układu pokarmowego, takimi jak wzdęcia, zaparcia i bóle brzucha. Dlatego podczas gotowania nie szczędźmy aromatycznych przypraw. Kminek, liść laurowy, gałka muszkatołowa i jałowiec zadbają o to, by świąteczne specjały były lżejsze i łatwiej strawne. Bez obaw możemy nimi przyprawić bigos, kapustę z grochem, pasztet mięsny i warzywny, łazanki z kapustą, a także pierogi z kapustą i grzybami. Podobne właściwości mają ziele angielskie, pieprz i majeranek, które nadadzą charakter m.in. świątecznym zupom (barszcz, grzybowa, kwaśnica) czy daniom z ryb (karp w galarecie, ryba po grecku). 


Co za dużo to... niesmacznie

Choć w aromatycznych przyprawach drzemie ogromna moc, lepiej z nimi nie przesadzać. Dodane w nadmiarze mogą zdominować smak potraw lub sprawić, że danie nabierze goryczkowego posmaku (np. cynamon). Dlatego pamiętajmy o tym, aby dozować je z rozsądkiem, na bieżąco kosztując doprawiane dania. 

 
2 Komentarze
user
skomentuj
Komentujesz jako:
user
alina 89.64.44.255 22.12.2019

ojj tak wiemy ze goździki anyż i  imbir, to mistrzowie na trawienie, ja zawsze po świątecznym obżarstwie pije herbatkę  kopru włoskiego, zaś jeżeli chodzi o wzdęcia, które mam niemal zawsze po jedzeniu, to stosuję preparat intesta już od kilku miesięcy i zawsze pomaga. 

user
ewa.pe123 79.186.66.46 30.12.2019

imbir i goździki w herbacie działają cuda

nr 30/2020
E-wydanie
elektroniczna wersja
"Życia Podkarpackiego"
w formacie PDF
przeglądaj
Przejdź na wersję Premium
dostęp do pełnych wersji artykułów
e-wydanie
prenumerata wydania papierowego
sprawdź wersję Premium