Życie Podkarpackie nr 42/2019 Życie Podkarpackie nr 42/2019

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 293/2019, Niedziela 20 października 2019 r., Ireny i Kleopatry
Opublikowano
10 kroków, które zapewnią Ci kilka centymetrów w biodrach mniej
Jesienią warto zainwestować w dobre samopoczucie, a to zapewni nie tylko dobrze zbilansowana dieta i wystarczająca ilość snu, ale także zgrabna sylwetka. Nie warto od razu katować się jedną z cudownych recept na szybkie zrzucenie wagi. Lepiej działać z rozsądkiem, kierując się zasadą małych kroków. Systematyczna praca nad zmianą nawyków żywieniowych może okazać się receptą na sukces.
Stosując metodę małych kroczków, jedząc regularne, mniejsze posiłki oraz modyfikując nawyki żywieniowe, możesz naprawdę wiele zdziałać.

Nie od razu Rzym zbudowano, głosi przysłowie i można je odnieść również do kwestii związanych ze zrzucaniem wagi. Spektakularne, szybkie efekty w tej dziedzinie zwykle obarczone są ryzykiem efektu jojo, czyli powrotem do wcześniejszej sylwetki po zakończeniu diety. Dlatego decydując się na zmianę nawyków żywieniowych, musisz pamiętać, że mają być to działania długofalowe, których nie zaprzestaniesz wraz z pierwszymi korzystnymi efektami. Pewne rzeczy muszą po prostu wejść ci w krew.

Drobne zmiany nawyków ułatwią odchudzanie

1. Przemyślane śniadanie. Pierwszy posiłek w ciągu dnia powinien zawierać białko. Spożywanie go rano ustabilizuje poziom cukru we krwi. Warto więc skomponować śniadanie z produktów takich jak: jaja, twarożek czy jogurt grecki. Kiedy rano dostarczymy organizmowi odpowiednią ilość białka, jest szansa, że w ciągu dnia będziemy odczuwać mniejszy głód cukru.

2. Rozsądna ilość jedzenia na talerzu. Dbaj o to, by nie przesadzać z porcjami, przy okazji kontrolując kaloryczność posiłków.

3. Wartościowa przekąska. Unikaj podjadania między posiłkami i dbaj o to, by zjadać w ciągu dnia 5 mniejszych posiłków zamiast np. 3 obfitych. Jeśli musisz przegryźć coś pomiędzy nimi, zrezygnuj ze słodyczy, które są najprostszym rozwiązaniem. Sięgnij raczej po: pokrojone w słupki warzywa z dipem jogurtowo-koperkowym lub czosnkowym, pestki słonecznika, jogurt czy rodzynki (zaspakajają apetyt na słodycze).
Nasze emocje mają ogromny wpływ na jakie jedzenie wybieramy i jakie mamy nawyki żywieniowe.

4. Pomyśl o powodach sięgania po przekąski. Być może wcale nie jesteś głodny, tylko próbujesz jedzeniem zagłuszyć smutek albo opanować nerwy, a może zwyczajnie nawykowo sięgasz po miskę z czipsami, zasiadając przed telewizorem. Pamiętaj, że często sięgamy po jedzenie z innych powodów niż fizyczny głód.

5. Celebruj jedzenie. Staraj się unikać jedzenia w biegu albo przed telewizorem. Pochłonięty czymś innym, nie zwracasz wtedy zbytniej uwagi na to, co jesz ani ile zjadasz. Do posiłku najlepiej zasiąść przy stole, znajdując na niego spokojną chwilę.

6. Pamiętaj o proporcjach. Ważne, by na twoim talerzu warzywa zajmowały odpowiednio dużą powierzchnię w stosunku do pozostałych elementów posiłku. Nigdy też nie zostawiaj ich na koniec, bo – najedzony wystarczająco innymi składnikami – zapomnisz o tym, co najważniejsze, a przy okazji wchłoniesz nadprogramowe kalorie.

W porach posiłków książkę, telefon, notebooka odłóż na biurko. Wyłącz TV. To dystraktory, które sprawią, że zjesz więcej niż potrzebuje Twój organizm.

Chcesz schudnąć, śpij dłużej!

Czy wiesz, że chroniczne niewyspanie skutkuje nadprogramowym tłuszczykiem? Amerykańscy naukowcy zbadali zależność pomiędzy liczbą godzin snu i przybieraniem na wadze i wyszło im, że powinniśmy przesypiać 8 godzin dziennie, jeśli chcemy uniknąć kłopotów z wagą. Niewyspanie prowadzi bowiem do przemęczenia organizmu, a kiedy jesteśmy przemęczeni, pochłaniamy więcej tłuszczówy. A ich źródłemte zapewniają nam są kaloryczne posiłki, np. schabowy z ziemniakami na maśle. Zatem jeśli walczysz z nadwagą, musisz dłużej spać. Sen jest podstawą regeneracji organizmu i sprzymierzeńcem w walce o smukłą sylwetkę.







7. Zrezygnuj z produktów typu „light”. Zwykle sięgając po nie, otrzymujemy wprawdzie produkt mniej kaloryczny, ale za to naszpikowany większą ilością cukru. Poza tym nie zapominajmy, że tłuszcz w diecie też jest potrzebny. Zastępowanie produktów o standardowej zawartości tłuszczu tymi o jego obniżonej ilości może przynieść skutek w postaci mniejszego wchłaniania się witamin A, D, E i K. 

8. Jedz regularnie. Zjadając mniejsze, ale za to częstsze posiłki o stałych porach sprawiasz, że organizm przyzwyczai się do stałej dawki energii. Dzięki temu nie dopadnie cię nagle wilczy głód, który zmusi cię do rzucenia się na jedzenie. Taki styl żywienia zapobiegnie magazynowaniu składników odżywczych w postaci tkanki tłuszczowej.

9. Zrezygnuj z fast foodów i tzw. gotowców. To wysoko przetworzone jedzenie, w którym aż roi się od konserwantów, polepszaczy smaków, spulchniaczy, a do tego zawiera sporo soli.

10. Pij wodę. Najlepiej około 2 l dziennie. Pobudzi to twój metabolizm i ułatwi oczyszczenie organizmu z toksyn. Sprawdzony patent to picie wody z cytryną przed posiłkiem. Dzięki temu zmniejszymy apetyt i ograniczymy ilość zjadanych porcji.


0 Komentarzy
user
skomentuj
Komentujesz jako:
nr 42/2019
E-wydanie
elektroniczna wersja
"Życia Podkarpackiego"
w formacie PDF
przeglądaj
Przejdź na wersję Premium
dostęp do pełnych wersji artykułów
e-wydanie
prenumerata wydania papierowego
sprawdź wersję Premium