Życie Podkarpackie nr 34/2019 Życie Podkarpackie nr 34/2019

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 238/2019, Poniedziałek 26 sierpnia 2019 r., Marii i Zefiryny
Opublikowano
Żurawina – niepozorna roślina o wielkiej mocy!
Czerwone, cierpkie owoce żurawiny to ceniony od setek lat naturalny lek i pożywny składnik diety. Ich obecność w codziennym jadłospisie jest wskazana ze względu na bogactwo wartości odżywczych.


Z korzyścią dla zdrowia, nie tylko na surowo

Zarówno świeża, jak i suszona żurawina to znakomita przekąska, składnik rozmaitych potraw i przetworów. Docenią ją miłośnicy dziczyzny i innych dań mięsnych. Najczęściej spotykane przetwory to żurawina suszona, sok żurawinowy, konfitury i nalewki. Dzięki obecności kwasów organicznych (m.in. benzoesowego, który jest naturalnym konserwantem) owoce żurawiny bardzo dobrze się przechowują, a podczas obróbki termicznej nie tracą cennych wartości. Jest ich całkiem sporo! Żurawina dostarcza witamin (C, B1, B2, B3, B6, E, K); zawiera mineralny miks bogaty m.in. w: potas, wapń, fosfor, magnez, siarkę, sód, żelazo, mangan czy rzadko spotykany w owocach jod. Jest źródłem błonnika, karotenoidów, flawonoidów, garbników, pektyn, wspomnianych już kwasów organicznych i innych substancji o działaniu prozdrowotnym.

Poza sezonem, który rozpocznie się jesienią, kupimy żurawinę suszoną i mrożoną, a także soki i koncentraty żurawinowe. Decydując się na suszoną, pamiętajmy, aby przyjrzeć się etykiecie. Produkt w pełni korzystny dla zdrowia nie powinien zawierać dodatku cukrów i słodzików, olejów ani chemicznych konserwantów. Charakterystyczny smak żurawin nie każdemu może odpowiadać – w takim wypadku warto sięgnąć po dostępne w aptece lub sklepie zielarskim kapsułki zawierające wyciąg z żurawiny.


Na pęcherz, wrzody i serce

W medycynie ludowej owoce żurawiny stosowane są od wieków. W połączeniu z miodem mają leczyć przeziębienie, grypę, anginę i ogólnie wspomagać osłabiony chorobą i niekorzystną zimową aurą organizm. Współcześni badacze jednogłośnie potwierdzają działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze żurawiny, dzięki czemu jest z powodzeniem stosowana m.in. w walce z infekcjami pęcherza moczowego, niektórymi schorzeniami skóry i wrzodami żołądka. Wpływa korzystnie na pracę jelit, usprawnia trawienie i pracę trzustki. Spożywana codziennie przeciwdziała również chorobom dziąseł oraz powstawaniu płytki nazębnej (mieszanina składników śliny, resztek jedzenia, bakterii i kwasów, które one produkują) i rozwojowi próchnicy. Związki zawarte w żurawinie powstrzymują tworzenie się zakrzepów i mają korzystny wpływ na rozszerzenie się naczyń krwionośnych; chronią też wątrobę, obniżają poziom cukru we krwi, wzmagają siłę skurczu mięśnia sercowego. Ze względu na obecność silnych antyoksydantów dietetycy traktują żurawinę jako ważny składnik diety antynowotworowej. Naukowcy zasugerowali także, że codzienne picie niewielkiej porcji soku z żurawiny jest ważne w prewencji kamicy układu moczowego.
Żurawinowe konfitury, dżemy, sosy warto mieć w swojej spiżarni.

Przeciwwskazania

Żurawiny nie powinny spożywać osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe zawierające warfarynę. Związki zawarte w żurawinie mogą utrudniać usuwanie tej substancji z organizmu, co może się przyczynić do występowania krwotoków. Ze względu na obecność kwasu szczawiowego, który utrudnia wchłanianie jelitowe wapnia, nie zaleca się suplementacji żurawiną osobom z osteoporozą. Sok z żurawin powinien być także ostrożnie podawany małym dzieciom ze względu na ryzyko wystąpienia dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Dla pewności przed włączeniem żurawiny do diety warto się skonsultować z lekarzem rodzinnym lub farmaceutą.
0 Komentarzy
user
skomentuj
Komentujesz jako:
nr 34/2019
E-wydanie
elektroniczna wersja
"Życia Podkarpackiego"
w formacie PDF
przeglądaj
Przejdź na wersję Premium
dostęp do pełnych wersji artykułów
e-wydanie
prenumerata wydania papierowego
sprawdź wersję Premium