Życie Podkarpackie nr 42/2019 Życie Podkarpackie nr 42/2019

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 295/2019, Wtorek 22 października 2019 r., Filipa i Kordulii
Opublikowano
Tajny kod jajka. Jak czytać oznaczenia na skorupce
S, M, L czy XL? Z wolnego wybiegu czy chowu ściółkowego? Zastanawiasz się, które jajka wybrać w sklepie? Pomogą ci w tym oznaczenia stosowane przez producentów na opakowaniach i skorupkach jaj. Z tajemniczo wyglądającego rządu cyfr i liter wyczytać można wiele na temat jakości jajka, warunków, w których były hodowane kury oraz tego, skąd jajka pochodzą.
Jeszcze kilka lat temu jaja owiane były złą sławą. Ostrzegano przed spożywaniem ich w nadmiernej ilości, straszono cholesterolem. Dziś odzyskały dobre imię, a dietetycy nie mają najmniejszych wątpliwości, że jaja jeść należy. To cenne źródło wysokowartościowego białka, łatwo przyswajalnego żelaza, sporej dawki witamin (m.in. A, B12, D), związków fosforu i siarki oraz selenu. Dostarczają poprawiającą pamięć cholinę, a dzięki zawartości luteiny i zeaksantyny chronią wzrok i zapobiegają rozwojowi zaćmy. Wspomagają odchudzanie, upiększają i doskonale smakują. W dodatku – co wykazali naukowcy –  wcale nie podnoszą poziomu cholesterolu. Pytanie tylko, jak rozpoznać dobre jajo?

W sklepach znajdziemy wiele rodzajów jajek. Różnią się one nie tylko wielkością, ale i sposobem produkcji. Każde jajko, które trafia do sprzedaży w Polsce, musi być ostemplowane 11-znakowym, wspólnym dla wszystkich producentów działających na terenie Unii Europejskiej kodem. Pozwala na uzyskanie informacji na temat sposobu hodowli kur, wskazuje na kraj oraz województwo, powiat, producenta i zakres jego działalności.


Przykładowo wygląda to następująco: 3/PL/18131304.


3 – to chów klatkowy, PL – kraj produkcji Polska, 18 – kod województwa, gdzie zostały wyhodowane jajka (tu: podkarpackie), 13 – kod powiatu (tu: przemyski), 13 – kod zakresu działalności firmy i na końcu 04 – symbol fermy, z której jajka pochodzą. Szczegółowe oznaczenia można znaleźć na stronie Głównego Urzędu Statystycznego.

 
Każde jajko, które trafia do sprzedaży w Polsce, musi być ostemplowane 11-znakowym, wspólnym dla wszystkich producentów działających na terenie Unii Europejskiej kodem.

Dla kupujących najważniejsza jest informacja dotycząca sposobu hodowli kur. Na jej podstawie możemy ocenić jajko pod kątem jakościowym. W sklepach najwięcej jest tzw. trójek. To jaja pochodzące z chowu klatkowego. Kury spędzają całe życie zamknięte w klatkach, dostają tylko paszę, nie mogą zjadać np. trawy, nie mogą swobodnie się poruszać. Jaja oznaczone numerem 2 pochodzą od kur niosek trzymanych w zamkniętej hali, w której mogą się poruszać. Wielkie powierzchnie wyłożone są słomą, wyposażone w grzędy i automatyczne karmniki. To tzw. chów ściółkowy. Jajka oznaczone numerem 1 pochodzą od kur żyjących na wolnym wybiegu, co oznacza, że ptaki mogą opuszczać swój kurnik, mają do dyspozycji grzędy i karmione są paszą.  Jajka „zerówki” pochodzą od tzw. szczęśliwych kur z chowu ekologicznego. Kury żyją na wolnym wybiegu, karmione są trawą i karmą bez dodatków chemicznych. Powinny posiadać specjalny certyfikat. Należy podkreślić, że wszystkie z wyżej wymienionych hodowli znajdują się pod ścisłą kontrolą weterynarza, co nam, jako konsumentom, daje gwarancję zdrowego produktu.


Kupić można też jaja nieoznakowane

Pochodzą z gospodarstw, w których hoduje się nie więcej niż 50 kur, zwykle na wolnym wybiegu, a więc w sposób przyjazny. Mogą one być sprzedawane np. na okolicznych bazarach, z pisemną informacją o pochodzeniu i datą przydatności do spożycia.

 



Jajo czy jajko?

S – jajka małe, poniżej 53 g

M – jajka średnie, 53-63 g

L – jajka duże, 63-73 g

XL – jajka bardzo duże, powyżej 73 g

 


Pasza też ma znaczenie

Nie tylko warunki zamieszkania kur, ale również to, czym ptaki są karmione, ma wpływ na jakość znoszonych jaj. Dlatego podczas zakupów warto zwrócić uwagę na informacje dotyczące sposobu żywienia i zdecydować się na jajka, które pochodzą od kur karmionych paszą wolną od GMO, czyli żywności genetycznie modyfikowanej oraz bez dodatku antybiotyków.

 
0 Komentarzy
user
skomentuj
Komentujesz jako:
nr 42/2019
E-wydanie
elektroniczna wersja
"Życia Podkarpackiego"
w formacie PDF
przeglądaj
Przejdź na wersję Premium
dostęp do pełnych wersji artykułów
e-wydanie
prenumerata wydania papierowego
sprawdź wersję Premium