Życie Podkarpackie nr 25/2019 Życie Podkarpackie nr 25/2019

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 176/2019, Wtorek 25 czerwca 2019 r., Łucji i Wilhelma
Opublikowano
Dlaczego warto sięgnąć po kefir?
Pochodzący z gór Kaukazu kefir to cenne uzupełnienie naszej codziennej diety. Wzmacnia organizm i łagodzi problemy trawienne, jest przy tym bogatym źródłem składników odżywczych oraz dobroczynnych bakterii kefirowych.


Czy wiesz, że...


... nazwa napoju pochodzi od słowa „kefi”, oznaczającego u górali kaukaskich „wyborowy”, „najlepszego  gatunku”. Powstaje on w wyniku dodania do mleka zakwasu z ziaren (grzybków) kefirowych lub ze szczepionek czystych kultur bakterii, w efekcie czego dochodzi do fermentacji alkoholowo-mlekowej. Dlatego kefir zawiera od 0,8 do 2 proc. alkoholu.

Ziarna kefirowe, grzybki tybetańskie kefirowe

Napój kaukaskich górali

Kefir został odkryty przypadkiem setki lat temu przez owczarzy z Kaukazu. Jak głosi legenda, zauważyli oni, że mleko, które przechowują w skórzanych workach, ma tendencję do fermentowania. Kremowy, lekko kwaskowaty napój bardzo im posmakował, a dodatkowo okazało się, że dzięki niemu cieszą się lepszym samopoczuciem i zdrowiem. Miał pomagać zwłaszcza w chorobach żołądka, płuc i oskrzeli.  Przez długi czas był pilnie strzeżonym sekretem. Tajemnicy nie udało się jednak utrzymać i kefir stał się popularnym napojem   chłodzącym najpierw na Krymie, a w połowie XIX wieku w całej Europie.

Co mówią badania?

Choć jego charakterystyczny, kwaskowaty smak i lekko drożdżowy aromat nie każdemu odpowiadają, dietetycy i lekarze zalecają regularne picie kefiru. Ten gęsty, delikatnie musujący, fermentowany napój mleczny dostarcza organizmowi bogatą kompozycję składników budulcowych, w tym dobrze przyswajalne białko, witaminy (wit. A, D, K, z gr. B) i minerały (wapń, magnez, fosfor, potas). Zawiera żywe kultury bakterii, które hamują rozwój niekorzystnej flory bakteryjnej w jelitach, ułatwiają przyswajanie laktozy i składników mineralnych, obniżają poziom cukru we krwi, oczyszczają organizm z toksyn, a przede wszystkim – aktywują system immunologiczny i stymulują komórki układu odpornościowego. Kefir wspiera organizm w trakcie i po antybiotykoterapii, chroni przed chorobami układu trawiennego, potrafi redukować stany zapalne. W pewnym stopniu blokuje wchłanianie cholesterolu oraz ogranicza tworzenie się tkanki tłuszczowej, dzięki czemu wspiera walkę z otyłością. Wstępne badania uczonych amerykańskich sugerują, że ma właściwości antynowotworowe.

Kefir można uzyskać stosując mleko krów, owiec, kóz, wielbłądów i bawołów, a także mleko kokosowe, ryżowe i sojowe.


Pij codziennie na zdrowie

By z dobroczynnych właściwości­ kefiru czerpać pełnymi garściami, trzeba na stałe włączyć napój do swojego menu. Nie jest to trudne, bo kefir może być spożywany na wiele sposobów. Miłośnicy piją go prosto z butelki, inni mieszają ze świeżymi owocami lub dodają do musli zamiast mleka czy jogurtu. To również smakowity, lekkostrawny dodatek do zup, sosów i dań obiadowych. Co ważne, kefir rzadziej niż mleko wywołuje uczulenia, dlatego może być bez obaw spożywany przez osoby z nietolerancją laktozy.

Przysmak i kosmetyk

Właściwości kefiru są cenione także w pielęgnacji urody. Jak większość produktów mlecznych, zawiera sporo wapnia, dlatego działa łagodząco na podrażnioną skórę, świetnie ją nawilża i wzmacnia. W przypadku podrażnień działa jak kojący balsam. Doskonale nadaje się do zabiegów kosmetycznych dla cery tłustej, np. zmieszany z miodem i nałożony jak maseczka (ok. 20 minut) otwiera i oczyszcza pory.

W zależności od marki kaloryczność kefiru może być różna, jednak najczęściej jest to około 45 kalorii w 100 g. Standardowe opakowanie (400 g) zawiera więc około 180 kalorii. Jest zdrowy, tani i ogólnodostępny, dlatego następnym razem, kiedy będziesz przy półce z nabiałem, sięgnij po kefir.

1 Komentarz
user
skomentuj
Komentujesz jako:
user
asdf 37.47.72.248 12.06.2019

Tylko jak go zrobić z wody mlecznej sprzedawanej w sklepach .

nr 25/2019
E-wydanie
elektroniczna wersja
"Życia Podkarpackiego"
w formacie PDF
przeglądaj
Przejdź na wersję Premium
dostęp do pełnych wersji artykułów
e-wydanie
prenumerata wydania papierowego
sprawdź wersję Premium