Życie Podkarpackie nr 34/2019 Życie Podkarpackie nr 34/2019

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 234/2019, Czwartek 22 sierpnia 2019 r., Cezarego i Tymoteusza
Opublikowano
...bo banany są super!
To prawdopodobnie najpopularniejsze obecnie owoce w polskim internecie. Są żółte, pyszne i sycące, a statystyczny Polak zjada ich ponad 7 kg rocznie. Banany! To zdrowa przekąska, która w mig dostarczy energii, ale nie tylko! Dlaczego jeszcze warto je jeść?

Banany zawierają witaminy A, C, E, K, witaminy z grupy B oraz minerały – sporo potasu, magnez, fosfor, cynk i wapń. Nie brakuje w nich także błonnika. To zdrowa, energetyczna przekąska, która zaspokoi głód i postawi nas na nogi w chwilach zmęczenia czy senności. Daleko im do kalorycznej bomby – średni banan dostarcza nieco ponad 100 kcal, czyli mniej więcej  tyle co pół szklanki makaronu, 2 łyżki dżemu czy połowa słodkiej drożdżówki. Zjadanie nawet kilku bananów w tygodniu nie spowoduje powiększenia obwodu bioder i rozrostu oponki, a zważywszy na wysoką zawartość węglowodanów, odżywi mózg i wspomoże procesy myślowe.

BIO znaczy zdrowszy

Mało kto, kupując banany, zastanawia się nad tym, skąd pochodzą, jaki przebieg miała ich produkcja oraz ile chemicznych dodatków w sobie zawierają. Te, które trafiają na nasze stoły, najczęściej pochodzą z Ekwadoru, Kolumbii, Kostaryki i Filipin. Warunki, w jakich są uprawiane, pozostawiają wiele do życzenia. Na dodatek, by przetrwać długą podróż, owoce kąpane są w olbrzymich ilościach środków chemicznych. To nie brzmi zdrowo. Co innego banany oznaczone symbolem BIO czy ECO, uprawiane zgodnie z wymaganiami certyfikatu europejskiego i wolne od zanieczyszczeń chemicznych. Nie zapominajmy, że jeśli możemy, to warto kupić ekologiczne banany oznaczone znakiem Fair Trade. Dzięki temu my będziemy cieszyć się smakiem bananów, a rolnicy i pracownicy plantacji godziwą za nie zapłatą.

Przyczyna lepszego humoru

Naukowcy wielokrotnie podkreślali już, że banany to owoce idealne dla miłośników ruchu – są lekkostrawne, szybko dodają energii i zapewniają uczucie sytości na dłuższy czas. Najnowsze badania pokazały, że nie są to jedyne korzyści z jedzenia bananów. Spożywane regularnie poprawią trawienie, pracę mózgu (szczególnie dobrze wpływają na pamięć) oraz zmniejszą ryzyko pojawienia się osteoporozy i nowotworów. Dzięki zawartości tryptofanu i witaminy B6 wspomagają produkcję serotoniny, która jest naturalnym hormonem szczęścia.

Nie tylko żółte

Te uniwersalne owoce pasują do dań słodkich i wytrawnych – można je dodać do owsianki, zrobić z nich chleb, lody, placuszki, babeczki… Oprócz najpopularniejszej, znanej wszystkim żółtej odmiany Cavendish, w sklepach możemy spotkać także kilka innych. To banany mini (tzw. baby,  o bardzo słodkim smaku i cienkiej skórce), czerwone (o kremowym miąższu i maślanym smaku) oraz zielone. Te ostatnie to tzw. plantany, czyli banany warzywne. Od typowych bananów są większe, zawierają znacznie więcej skrobi, mniej cukru i przed zjedzeniem, podobnie jak ziemniaki, muszą być poddane obróbce termicznej.

#bananaselfie

W ostatnich dniach kwietnia br. media społecznościowe zalała fala zdjęć i nagrań z bananami.  Publikowały je również znane osoby ze świata sztuki i kultury, m.in. showman i dziennikarz Kuba Wojewódzki, aktorzy Magdalena Cielecka, Krystyna Janda, Michał Żebrowski, piosenkarz Krzysztof Zalewski czy reżyser i scenarzysta Andrzej Saramonowicz. Wielkie narodowe jedzenie bananów było wyrazem sprzeciwu wobec decyzji o usunięciu prac Natalii Lach Lachowicz Sztuka konsumpcyjna i Katarzyny Kozyry Pojawienie się Lou Salome z Muzeum Narodowego w Warszawie, które – według dyrekcji muzeum – miały gorszący charakter. Prace wróciły już do Muzeum Narodowego.
0 Komentarzy
user
skomentuj
Komentujesz jako:
nr 34/2019
E-wydanie
elektroniczna wersja
"Życia Podkarpackiego"
w formacie PDF
przeglądaj
Przejdź na wersję Premium
dostęp do pełnych wersji artykułów
e-wydanie
prenumerata wydania papierowego
sprawdź wersję Premium