Życie Podkarpackie nr 42/2019 Życie Podkarpackie nr 42/2019

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 289/2019, Środa 16 października 2019 r., Gawła i Ambrożego
Opublikowano
Wiosenne porządki w lodówce. Jak prawidłowo przechowywać żywność?
Porządek w lodówce to nie tylko czyste póki i szuflady. Nie mniej ważne jest codzienne, prawidłowe przechowywanie produktów. Surowe mięso wymaga innego stopnia schłodzenia niż przetwory czy nabiał, dlatego odpowiednie rozmieszczenie żywności w chłodziarce pozwala bezpiecznie przedłużyć świeżość i trwałość wszystkich wyrobów.
Pamiętajmy, aby lodówki nie przeładowywać – nadmiar produktów utrudnia prawidłowy obieg powietrza wewnątrz urządzenia i uniemożliwia osiągnięcie właściwej temperatury.

Niska temperatura hamuje rozwój niebezpiecznych drobnoustrojów i zapobiega psuciu się pokarmów. Producenci sprzętu AGD są zdania, że najlepiej, aby w lodówce panowała taka, w której produkty są chłodzone, ale nie mrożone. Powinna wynosić od 0 do 5 st. C. Często jednak nie zdajemy sobie sprawy, że wskazane optimum dotyczy głównie środkowych półek urządzenia, a różni się w pozostałych strefach. Najniższą temperaturę (ok. 3 – 4 stopni) zachowują dolne półki. Najwyższą – ok. 5 – 6 stopni – segmenty górne i szuflady.

 

Jak układać jedzenie w lodówce?

Dolne szuflady zaprojektowano tak, by przechowywać w nich warzywa i owoce. Panuje w nich dość wysoka temperatura i duża wilgotność. Zanim ułożymy produkty, dno szuflad warto wyścielić papierowym ręcznikiem, który nadmiar wilgoci wchłonie.

 

•Półka nad dolnymi szufladami to zwykle najzimniejsze miejsce w chłodziarce (ok. 2 st. C). Świetnie nadaje się do przechowywania świeżego mięsa i ryb (w nowszych modelach spotkać można specjalne szuflady). Pamiętajmy, aby przed włożeniem do lodówki mięso wyjąć z foliowego opakowania i zabezpieczyć przed ociekaniem. Powinno być oddzielone od innych produktów spożywczych i przechowywane raczej krótko (od kilku godzin w przypadku mięsa mielonego i podrobów, do maksymalnie 3 – 4 dni w przypadku wołowiny).

•Półki środkowe, gdzie prawidłowa temperatura oscyluje w granicach 4 – 5 st. C,  są optymalną przestrzenią do przechowywania nabiału. Tutaj powinny znaleźć się mleko w kartonie, jogurty, twarogi, ale też wszystkie potrawy, które ugotowaliśmy i zostawiamy do spożycia na kolejny dzień.

•Najcieplej (nawet ok. 8 st. C) jest na szczytowej półce. To miejsce dla powideł, dżemów, ale też jogurtów czy mleka. Tam też powinna się znaleźć żywność z długim terminem przydatności do spożycia.

•Na drzwiach lodówki ustawia się produkty, które wymagają jedynie schłodzenia oraz te, które  dobrze znoszą wahania temperatury przy otwarciu drzwi. To m.in. napoje, ketchup, musztarda, sosy w butelkach, oleje (najlepiej w ciemnej i szklanej butelce). Tu swoje miejsce mają również jajka i masło.

 

Tylko nie do lodówki

Niektórym produktom przechowywanie w ciemnej, zimnej przestrzeni chłodziarki zwyczajnie nie służy. Pomidory z lodówki są gąbczaste i bez smaku, a na ich skórce pojawiają się brzydkie przebarwienia. Ziemniaki stają się słodkie i miękkie, a cebula – szybciej pleśnieje. Również miód traci na jakości – ulega krystalizacji, a jeśli nie był szczelnie zamknięty – chłonie wilgoć i zapachy. Pieczywo, wbrew pozorom, szybciej czerstwieje. Z kolei produkty suche i sypkie – np. kasze, makarony, kawa czy herbata chłoną wilgoć. Owoce tropikalne, tj. mango, ananas, banany, awokado i cytrusy, w zimnie tracą smak i wartości odżywcze, mogą się szybciej psuć. Wbrew powszechnemu przekonaniu panie przechowujące w lodówce lakiery do paznokci powinny je jak najszybciej stamtąd wyciągnąć – niskie temperatury trwale uszkadzają formułę kosmetyku.

 

0 Komentarzy
user
skomentuj
Komentujesz jako:
nr 42/2019
E-wydanie
elektroniczna wersja
"Życia Podkarpackiego"
w formacie PDF
przeglądaj
Przejdź na wersję Premium
dostęp do pełnych wersji artykułów
e-wydanie
prenumerata wydania papierowego
sprawdź wersję Premium