Życie Podkarpackie nr 50/2018 Życie Podkarpackie nr 50/2018

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 349/2018, Sobota 15 grudnia 2018 r., Celiny i Waleriana
Opublikowano
Herbata pu-erh. Zdrowy napój czy specjał tylko dla koneserów?
Charakteryzuje się wyjątkowym, nieco ziemistym smakiem i aromatem, ale to nie walory smakowe zapewniły jej rozliczne grono miłośników. Bo czerwoną herbatę, aby pić ze smakiem, naprawdę trzeba lubić. Na szczęście charakterystyczny, nieco ziemisty smak herbaty pu-erh w pełni rekompensują jej właściwości zdrowotne. A jest ich niemało.
W Polsce herbata pu-erh stała się popularna przede wszystkim ze względu na działanie odchudzające. To prawda, że czerwona herbata wspomaga trawienie i spalanie tłuszczu. Ale nie oszukujmy się – samo jej picie nas nie odchudzi! Będzie natomiast wspaniałym sprzymierzeńcem mądrej diety.

Pu-erh, zwana w Polsce herbatą czerwoną, pochodzi z tego samego krzewu, co herbata czarna, jednak w przeciwieństwie do niej jest poddawana fermentacji. Dzięki temu ma nie tylko inną barwę i smak, ale również właściwości. Daje ciemnobrunatny, mocny napar oraz bogaty, korzenno-ziemisty zapach i smak. A jak wpływa na organizm?

Dla dbających o linię

Napar z czerwonej herbaty działa pobudzająco na metabolizm oraz stymuluje pracę jelit.  Sprzyja trawieniu i usuwa uczucie przepełnionego żołądka. Dzięki zawartym w nim związkom (m.in. kwas galusowy) zmniejsza powstawanie i przyspiesza utratę tkanki tłuszczowej. Dzięki obecności chromu daje uczucie sytości. Z kolei za sprawą fluoru chroni zęby przed próchnicą. Wśród innych cennych aspektów spożywania czerwonej herbaty wymienia się również: działanie antyoksydacyjne i zmniejszające stany zapalne w tkankach organizmu, korzystny wpływ na układ krążenia, m.in. poprzez obniżanie poziomu cholesterolu i cukru we krwi. Uważa się ponadto, że czerwona herbata zmniejsza negatywne działanie diety wysokotłuszczowej na wątrobę.

Jak parzyć pu-erh?
By z czerwonej herbaty wydobyć wszystko, co najlepsze, należy parzyć ją w nieco inny sposób niż pozostałe odmiany. Na jedną filiżankę wsypujemy jedną łyżeczkę suszu, czyli około 3 –5 g na 200 ml wody. Zalana wrzątkiem straciłaby wiele ze swych walorów, dlatego najlepiej sięgnąć po wodę o temperaturze ok. 90 – 96 st. C. Taką temperaturę uzyskamy po 3 – 4 minutach od zagotowania (dla pewności warto zaopatrzyć się w termometr do parzenia herbaty). Również czas parzenia czerwonej herbaty powinien być nieco inny niż herbaty czarnej czy zielonej. Pu-erh parzymy od 1 do 3 minut, zależnie od intensywności naparu, jaki chcemy uzyskać. Herbata parzona dłużej niż 3 minuty będzie charakteryzowała się znaczną goryczką.

Herbatę pu-erh (sypaną, liściastą) można parzyć wielokrotnie (nawet 2 lub 3 razy), uzyskując pełnowartościowy napar. Za każdym razem powinno się parzyć liście o minutę dłużej, niż poprzednio.

Po parzeniu liście czerwonej herbaty nalezy oddzielić od naparu. Aby uzyskać mocniejszy napar z czerwonej herbaty, należy zwiększyć ilość suszu na filiżankę wody, nie wydłużać czas parzenia! Zwolennicy mocnych herbat parzą do dwóch łyżeczek suszu na taką samą ilość wody.

Łyżka dziegciu w beczce miodu

Niektóre związki charakterystyczne dla tej herbaty mogą zmniejszać wchłanianie żelaza oraz innych cennych składników (m.in. wapnia, magnezu, cynku, witamin z grupy B). Zdarza się, że herbata bywa zanieczyszczona metalami ciężkimi, aczkolwiek zazwyczaj są to niewielkie, niestanowiące zagrożenia dla zdrowia ich ilości. W związku z tym herbaty pu-erh nie należy podawać małym dzieciom, z jej spożyciem powinny też uważać osoby z niedokrwistością. Ze względu na to, że pu-erh może utrudniać wchłanianie składników odżywczych, zaleca się pić ją między posiłkami.

4 Komentarze
user
skomentuj
Komentujesz jako:
user
ddd 31.178.187.221 22.11.2018

ja tam wole kawe niz herbate. wiele zrodel podaje ze jest zdrowsza. poza tym to pewnien rodzaj filozofii zyciowej...

user
Aleksandra88 194.61.68.197 27.11.2018

Ja wolę herbatę. Ona jest zdrowsza.

user
amarena 185.28.191.30 27.11.2018
Polecam zapoznać się z kawową filozfią Dolce Vita :)
user
gino 94.63.66.74 27.11.2018
nr 50/2018
E-wydanie
elektroniczna wersja
"Życia Podkarpackiego"
w formacie PDF
przeglądaj
Przejdź na wersję Premium
dostęp do pełnych wersji artykułów
e-wydanie
prenumerata wydania papierowego
sprawdź wersję Premium