Życie Podkarpackie nr 29/2017 Życie Podkarpackie nr 29/2017

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 205/2017, Poniedziałek 24 lipca 2017 r., Kingi i Krystyny
Opublikowano
Wszechstronny olej z pestek malin
Olej z pestek malin jest jednym z najciekawszych i zarazem najbardziej wszechstronnych olejów roślinnych o zastosowaniu kosmetycznym. To olej suchy – nie pozostawia na skórze tłustego filmu, szybko się wchłania, dogłębnie pielęgnuje, a przy tym pozwala skórze oddychać. Miłośniczki naturalnej pielęgnacji pokochają go za działanie, skuteczność potwierdzoną badaniami oraz bogaty skład.
Olej z nasion malin pozyskiwany jest w wyniku tłoczenia na zimno nasion malin Rubeus Ideaus .

Ten olej to przede wszystkim silny antyoksydant, który chroni skórę przed niszczącym wpływem wolnych rodników i spowalnia procesy starzenia. Ma ponadto działanie antyseptyczne, antybakteryjne i przeciwzapalne. Pobudza proces regeneracji naskórka, przyspiesza gojenie niewielkich otarć i zadrapań, przynosi ulgę, kiedy przesadzimy ze słońcem. Łagodzi problemy skórne, w tym zmiany trądzikowe. Wpływa na poprawę bariery lipidowej naskórka, zwiększa nawilżenie i elastyczność skóry, poprawia jej zdolności ochronne oraz normalizuje pracę gruczołów łojowych. Delikatnie rozjaśnia przebarwienia i zapobiega ich powstawaniu w przyszłości.

Pod lupą badaczy

Kanadyjscy uczeni przebadali olej malinowy od strony składu i działania na skórę. Co odkryli? Bardzo wysokie stężenie tokoferoli (wit. E) i kartenoidów (wit A.), znanych jako witaminy zdrowia i młodości; kwasów NNKT, które są głównymi składnikami płaszcza lipidowego skóry oraz obecność kwasu elagowego – silnego antyoksydantu chroniącego przed degeneracją DNA i zapobiegającego nowotworom. Dowiedziono także, że olej z pestek malin ma zdolność pochłaniania promieniowania UV zbliżoną do filtrów mineralnych (na poziomie SPF 28 do 50), co czyni go znakomitym uzupełnieniem ochrony przeciwsłonecznej przez cały rok. Należy jednak pamiętać, że olej nie zastąpi kremu ze stabilnym filtrem – kiedy planujemy intensywne kąpiele słoneczne, lepiej się do niego nie ograniczać.

Jak stosować?

Pozyskiwany w wyniku tłoczenia na zimno nasion maliny właściwej (Rubus idaeus L.) ma aksamitną konsystencję, złotawą barwę i lekko orzechowy zapach. Ze względu na wyjątkowy skład nadaje się do pielęgnacji każdego typu cery, również tłustej, problematycznej. Może być aplikowany na całe ciało, zarówno w pielęgnacji porannej, jak i wieczornej. Najlepiej nakładać olej na oczyszczoną, jeszcze wilgotną skórę, wmasowując do całkowitego wchłonięcia.



Gdzie kupić?

Szukaj go w dobrze zaopatrzonych drogeriach, sklepach zielarskich, niektórych aptekach i supermarketach na półkach z naturalnymi kosmetykami. Podczas zakupu zwróć uwagę na opakowanie – powinno być z ciemnego szkła, które chroni produkt przed naświetlaniem i utratą cennych walorów. Dla pewności przechowuj olej w lodówce.

2 Komentarze
user
skomentuj
Komentujesz jako:
user
robaczek80 46.134.130.111 19.07.2017

Właśnie kupiłam olej malinowy Labioskin. Kupiłam głownie pod kątem ochrony przed promieniowaniem, a tu się okazuje, że ma o wiele więcej zastosowań! Super! 

user
Laila 178.37.98.67 19.07.2017

Bardzo polecam olej z pestek malin właśnie w ochronie przeciwsłonecznej! Te wszystkie kremy z filtrem to straszne dziadostwo! Polecam super wpis na ten temat: http://naturalnieniebanalnie.pl/naturalna-ochrona-sloncem-zamiast-kremu-filtrem/

Sonda
Czy wiesz jak jeździć po rondzie turbinowym?
  • Tak
  • Nie
nr 29/2017
E-wydanie
elektroniczna wersja
"Życia Podkarpackiego"
w formacie PDF
przeglądaj
Przejdź na wersję Premium
dostęp do pełnych wersji artykułów
e-wydanie
prenumerata wydania papierowego
sprawdź wersję Premium