Życie Podkarpackie nr 25/2017 Życie Podkarpackie nr 25/2017

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 173/2017, Czwartek 22 czerwca 2017 r., Pauliny i Flawiusza
Opublikowano
Kiwi – przyjaciel serca, pogromca tłuszczu
Brązowy, włochaty i niepozorny. Kiwi, zwane również chińskim agrestem, to wśród owoców prawdziwy rekordzista – jest bogatym źródłem wielu cennych witamin, minerałów i kwasów owocowych. Witaminy C ma na tyle, aby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka. Przyspiesza metabolizm, wzmacnia odporność, poprawia koncentrację i sprawność umysłową, działa dobroczynnie na mięsień sercowy. Nie bez przyczyny nazywany bywa doktorem!
Kiwi to owoce drzewiastych pnączy aktinidii. Uprawia się je głównie w: Chinach, we Włoszech, w Nowej Zelandii, a także Australii, Kalifornii, Chile, Południowej Afryce.


Niewielkie, zielone owoce przebyły długą drogę, zanim trafiły do Europy. Pochodzą z Chin, gdzie już za panowania dynastii Chanów (w początkach drugiego wieku p.n.e.) były cenionym przysmakiem. Popularność i nazwę zyskały jednak stosunkowo niedawno, dzięki mieszkańcom Nowej Zelandii, którym włochata skórka owoców skojarzyła się z upierzeniem zamieszkującego wyspę ptaka – nielota kiwi. Dziś uprawia się je głównie w: Chinach, we Włoszech, w Nowej Zelandii, a także Australii, Kalifornii, Chile, Południowej Afryce.

Bomba witaminowa


Chociaż owoce kiwi dojrzewają najczęściej w październiku i listopadzie, warto je jeść przez cały rok – bardzo dobrze się przechowują, cenne składniki zachowują nawet kilka miesięcy od zbiorów. Unikatowy, słodko-kwaskowy smak i delikatna konsystencja dają tym owocom pozycję cenionego przez smakoszy na całym świecie rarytasu. Bogactwo dobroczynnych dla zdrowia substancji odżywczych sprawia, że doceniają je również dietetycy i specjaliści ds. żywienia. Przeciętny owoc kiwi dostarcza nam około 50 kcal. Prócz witaminy C zawiera także witaminy A, E, K, B, składniki mineralne (potas, cynk, wapń, magnez, miedź), kwas foliowy, znaczne ilości błonnika. Pestki kiwi są bogate w pektyny, które neutralizują toksyczne substancje w jelitach i regulują poziom cholesterolu.



Doktor kiwi


Kiwi dobroczynnie wpływa na układ kostny, nerwowy i mięśniowy. Wspomaga rekon­wa­le­scen­cję, zapo­biega gry­pie i prze­zię­bie­niom. Wspierając przyswajanie żelaza, wspomaga leczenie anemii, zapobiega zakrzepom, obniża poziom trójglicerydów, przyspiesza metabolizm i wzmacnia odporność.  Dzięki zawartości inozytolu, zwanego też witaminą B8, posiada zdolność poprawy nastroju i zapobiegania depresji. Według norweskich naukowców wystarczy zjadać 2 – 3 owoce dziennie przez 28 dni, by uzyskać efekt terapeutyczny i aż o kilkanaście procent zmniejszyć ryzyko wystąpienia zakrzepicy żył głębokich. Z kolei nowozelandzcy badacze zalecają codzienne jedzenie tych owoców w ramach profilaktyki nowotworowej.

 

Owoc kiwi to skarbnica tego, co najzdrowsze i najwartościowsze dla organizmu. Powinien na stałe trafić do menu palaczy, osób zagrożonych chorobami metabolicznymi, a także wszystkich tych, którym doskwiera obniżony nastrój.
Uwaga alergicy! Jak inne owoce egzotyczne kiwi może uczulać. Uważać powinny zwłaszcza osoby, które źle tolerują papaję, mango, banany czy ananasy.
0 Komentarzy
user
skomentuj
Komentujesz jako:
Sonda
Najlepszą pizzę w Przemyślu jadam w...
  • Biesiadowo
  • Cafe Pizzy
  • Cafe Żaczek
  • Cuda Wiankach
  • Da Grasso
  • Fasto Pizzy
  • Galicyjskiej
  • La Bambie
  • La Coście
  • Mamma Mii
  • Marghericie
  • Piąte przez dziesiąte
  • Piramidzie
  • Pizzerii nad Sanem
  • Pizzy Hit
  • Ramzesie
  • Tuniu Pizzy
  • Innej
nr 25/2017
E-wydanie
elektroniczna wersja
"Życia Podkarpackiego"
w formacie PDF
przeglądaj
Przejdź na wersję Premium
dostęp do pełnych wersji artykułów
e-wydanie
prenumerata wydania papierowego
sprawdź wersję Premium