Życie Podkarpackie nr 42/2017 Życie Podkarpackie nr 42/2017

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 293/2017, Piątek 20 października 2017 r., Ireny i Kleopatry
Opublikowano
Daktyle – słodkie, ale zdrowe
Jeszcze parę lat temu uważano, że daktyle to prawdziwa bomba kaloryczna o wysokim indeksie glikemicznym. Dziś stanowią podstawę diety wegańskiej i wegetariańskiej, a także diet odchudzających. Daktyle są źródłem cennych witamin i minerałów. Znajdziemy w nich m.in.: witaminę A, C, B6, kwas foliowy, magnez, wapń, żelazo, bor oraz cynk i potas. Daktyle są również cennym źródłem błonnika, który wspomaga i ułatwia trawienie, a także korzystnie wpływa na pracę jelit.
Ponadto są skarbnicą cukrów prostych, które stanowią podstawę energii w trakcie intensywnego wysiłku. Według badań spożywanie daktyli może chronić organizm przed odkładaniem złego cholesterolu, a co za tym idzie zapobiegać powstawaniu miażdżycy. Jedzenie daktyli zmniejsza więc ryzyko wystąpienia takich chorób, jak udar czy zawał.

Afrodyzjak i nie tylko

Po daktyle powinny sięgać również osoby cierpiące na nadkwasotę, zmagające się z zespołem jelita drażliwego, żyjące w stresie oraz uprawiające intensywne sporty. Według najnowszych badań nawet zjedzenie 100 g świeżych daktyli nie powoduje wzrostu poziomu cukru we krwi. Mimo wszystko osoby chore na cukrzycę przed włączeniem daktyli do swojej diety powinny tę sprawę skonsultować z lekarzem. Uważa się również, że daktyle są afrodyzjakiem, który poprawia sprawność seksualną.

Suszone na słońcu

Na rynku istnieje kilka odmian daktyli. Najczęściej porządkuje się je według stopnia miękkości. Najbardziej twarde zawierają spore ilości skrobi, z bardzo miękkich można wyciskać nawet sok zwany „miodem daktylowym. Najzdrowsze są świeże daktyle, jednak są mniej popularne niż daktyle suszone. Jeżeli decydujemy się na te drugie, najlepiej wybierać te, które suszone były na słońcu bez dodatku środków konserwujących. 

W kuchni...


...daktyle mogą znaleźć bardzo szerokie zastosowanie. Można ich używać m.in. do robienia zdrowej czekolady, trufli, a nawet jako składnik ciast, stanowiący zamiennik tradycyjnej mąki. Jeżeli chcemy, aby daktyle były miękkie, powinniśmy je wcześniej namoczyć w ciepłej wodzie.
0 Komentarzy
user
skomentuj
Komentujesz jako:
Sonda
Jak często wyjeżdżasz na zagraniczne urlopy?
  • Przynajmniej raz do roku
  • Częściej niż raz do roku
  • Raz na kilka lat
  • Urlop zawsze spędzam gdzieś w Polsce
  • Nigdy nie wyjeżdżam podczas urlopu
nr 42/2017
E-wydanie
elektroniczna wersja
"Życia Podkarpackiego"
w formacie PDF
przeglądaj
Przejdź na wersję Premium
dostęp do pełnych wersji artykułów
e-wydanie
prenumerata wydania papierowego
sprawdź wersję Premium