Życie Podkarpackie nr 49/2016 Życie Podkarpackie nr 49/2016

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 346/2016, Niedziela 11 grudnia 2016 r., Damazego i Waldemara
Opublikowano
Papryka – pawdziwa kopalnia zdrowia
Według dietetyków papryka to jedno z najzdrowszych warzyw na świecie. Do Europy przypłynęła prawdopodobnie pod koniec XV wieku. Początkowo uprawiana była głównie w państwach basenu Morza Śródziemnego. Obecnie sadzi się ją również w Rumunii, Bułgarii, na Węgrzech oraz w Czechach i Słowacji. Papryka jest cennym źródłem flawonoidów, prowitaminy A, witaminy E, C oraz potasu, wapnia, magnezu i żelaza.

Czerwona odmiana papryki bogata jest w likopen, który skutecznie przeciwdziała nowotworom. Warto również wiedzieć, że czerwona i żółta odmiana zawierają więcej witaminy C niż uchodząca za jej skarbnicę cytryna. Zielona papryka reguluje przemianę materii, dostarcza również soli mineralnych oraz witamin.

Na odporność

Paprykę najlepiej spożywać na surowo lub lekko uduszoną. Regularnie spożywanie wspomaga prawidłowe funkcjonowanie żołądka i jelit oraz przeciwdziała wzdęciom i zaparciom. Dzięki zawartym w papryce substancjom fitoaktywnym wykazuje ona działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne oraz poprawia działanie układu odpornościowego. Warto, więc po nią sięgać w okresie jesienno-zimowym.


Papryka korzystnie wpływa również na potencję, zwiększając libido zarówno u kobiet, jak i mężczyzn. Ostre odmiany papryki skutecznie przyśpieszają przemianę materii i wspomagają odchudzanie. Papryka, dzięki wysokiej zawartości witamin, minerałów i antyoksydantów, korzystnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie. Poprawia wygląd cery i działa przeciwzmarszczkowo.  100 gramów papryki dostarcza jedynie 31 kcal.

Papryka w kuchni znajduje wiele zastosowań. Najczęściej można wykorzystać ją do sałatek, dań głównych, przystawek, a także jako dodatek do mięs. Z papryki powinny zrezygnować osoby, które mają wskazania do diety lekkostrawnej.

0 Komentarzy
user
skomentuj
Komentujesz jako:
nr 49/2016
E-wydanie
elektroniczna wersja
"Życia Podkarpackiego"
w formacie PDF
przeglądaj
Przejdź na wersję Premium
dostęp do pełnych wersji artykułów
e-wydanie
prenumerata wydania papierowego
sprawdź wersję Premium