Życie Podkarpackie nr 49/2016 Życie Podkarpackie nr 49/2016

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 342/2016, Środa 7 grudnia 2016 r., Marcina i Ambrożego
Opublikowano
Grzyby – czy warto je jeść?
Jesień to czas, kiedy w kuchni pojawiają się kolejne sezonowe produkty, którymi hojnie obdarza nas natura. To właśnie wtedy na naszym stole królują m.in. kurki, prawdziwki, maślaki i borowiki. Leśne grzyby są nie tylko smaczne, ale i zdrowe.

W ich składzie znajdują się m.in. witaminy A, PP, C, D a także spore ilości witamin z grupy B. Zawierają również sporo potasu, soli mineralnych, fosforu, wapnia i żelaza. Dzięki dużej zawartości wody i błonnika polecane są zarówno tym, którzy chcą schudnąć, jak i tym, którzy chcą utrzymać prawidłową wagę ciała. 

grzyby na odporność śródtytuł


Grzyby zawierają tyle samo witaminy B1, co ziarna zbóż oraz tyle samo witaminy PP co wątroba i drożdże. Wiele grzybów ma również właściwości antynowotworowe. Według badań w składzie podgrzybków czy borowików znajdziemy betaglukan, który silnie pobudza pracę układu immunologicznego.  

Substancja ta zwiększa również produkcję białych ciałek krwi w szpiku kostnym i neutralizuje wolne rodniki, które są jedną z przyczyn powstawania nowotworów.
suszone i gotowane grzyby śródtytuł

Najlepszą metodą obróbki grzybów jest gotowanie. Sposób ten tylko nieznacznie zmienia ich zdrowotne właściwości . Grzyby warto również suszyć. Dzięki temu zimą można cieszyć się ich smakiem, dodając je do zup, sosów czy dań głównych.

Grzyby są niestety ciężkostrawne, dlatego powinny z nich zrezygnować osoby chore na nerki, wątrobę oraz mające problemy z przewodem pokarmowym. Nie powinny ich jeść również dzieci do 3. roku życia. Warto również pamiętać, by nie łączyć grzybów z alkoholem, który ścina w żołądku białko grzyba, przez co staje się jeszcze bardziej odporny na działanie soków trawiennych.




Pamiętajmy również o tym, aby wybierając się na grzyby, zachować ostrożność.

Jeżeli jesteśmy początkującymi grzybiarzami, zawsze korzystajmy z wiedzy osób doświadczonych w tej dziedzinie. Zbierając grzyby, nie wrzucajmy ich do plastikowej torby czy reklamówki. 


0 Komentarzy
user
skomentuj
Komentujesz jako:
nr 49/2016
E-wydanie
elektroniczna wersja
"Życia Podkarpackiego"
w formacie PDF
przeglądaj
Przejdź na wersję Premium
dostęp do pełnych wersji artykułów
e-wydanie
prenumerata wydania papierowego
sprawdź wersję Premium