Życie Podkarpackie nr 48/2016 Życie Podkarpackie nr 48/2016

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 339/2016, Niedziela 4 grudnia 2016 r., Barbary i Piotra
Opublikowano
Banany są kaloryczne, ale… bardzo zdrowe!
Przez wielu uważane są za tuczącą i mało wartościową przekąskę. Nic bardziej mylnego. Banany są prawdziwą bombą witaminową o wielu cennych właściwościach.

Średniej wielkości banan zawiera ponad 300 mg potasu, czyli o prawie 100 więcej niż uchodzące za jego skarbnicę pomidory. W składzie banana znajdziemy również wszystkie najważniejsze witaminy: A, C, E, K oraz witaminy z grupy B. Według naukowców regularne spożywanie bananów znacząco obniża cholesterol. Według badań banany mogą zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka nerki. Wykazano również, że zielone banany, a konkretnie tzw. skrobia oporna w nich zawarta, mogą zmniejszyć ryzyko wystąpienia wielu chorób nowotworowych, zwłaszcza raka okrężnicy.


Jeden banan dziennie wzmacnia organizm, odżywia i wspomaga jego regenerację. Osoby, które intensywnie ćwiczą, powinny jeść banana po treningu. Dodaje sił i jest zastrzykiem energii. Zawiera również witaminę C i E, które neutralizują wolne rodniki. 


Banany są szczególnie polecane osobom, które chcą wzmocnić swoje serce. Dzięki dużej zawartości potasu skutecznie obniżają ciśnienie oraz zapobiegają miażdżycy. Jedzenie bananów pozwala również odkwasić organizm. Owoc zawiera sporo wapnia, potasu i magnezu – składników mineralnych o właściwościach alkalizujących. Banany z ciemnobrązową skórką mogą być pomocne przy kłopotach trawiennych. Według badań skutecznie pomagają w walce z biegunką.

Jedząc banana, należy pamiętać, aby zawsze odcinać ciemne końcówki. Brązowe plamki na skórce nie są oznaką psucia. Świadczą o tym, że owoc osiągnął swoją dojrzałość i powinien być szybko zjedzony.

Z bananów można przyrządzać pyszne koktajle i desery. W internecie znajdziemy przepisy na ciasta z bananów bez dodatku mąki, chleb bananowy czy wiele innych ciekawych propozycji. 
Bananowe smoothie = pychotka!
1 Komentarz
user
skomentuj
Komentujesz jako:
user
hmm 89.76.234.39 3 godziny temu

Jeśli chodzi o banany to zdania co do ich właściwości są trochę podzielone, jedni je zalecają przy zaparciach inny wręcz przeciwnie, na mnie zadziałał jedynie dicopeg więc niezależnie od wszystkiego mogę je jeść, bo wykluczenie ich z diety niczego nie zmieniło

nr 48/2016
E-wydanie
elektroniczna wersja
"Życia Podkarpackiego"
w formacie PDF
przeglądaj
Przejdź na wersję Premium
dostęp do pełnych wersji artykułów
e-wydanie
prenumerata wydania papierowego
sprawdź wersję Premium
Sonda
Prezenty z okazji mikołajek lub pod choinkę...
  • Kupuję on-line
  • Wynajduję w małych sklepikach lub centrach handlowych
  • Stawiam na bony podarunkowe
  • Sam tworzę