Życie Podkarpackie nr 45/2019 Życie Podkarpackie nr 45/2019

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 315/2019, Poniedziałek 11 listopada 2019 r., Bartłomieja i Marcina
Opublikowano
Zmień nawyki, rozsądniej planuj. Nie wyrzucaj jedzenia do kosza!
Wyrzucanie żywności to coraz powszechniejszy problem. Najczęściej kupujemy za dużo, a potem przeoczamy termin ważności produktów, co kończy się tym, że lądują w koszu. Według danych pochodzących z najnowszych raportów w Polsce na jednego Polaka przypada 235 kg zmarnowanej żywności w ciągu roku. Czas zmienić nawyki i rozsądniej planować zakupy. Podpowiadamy, jak to zrobić.
Polska plasuje się na 5. miejscu w Unii Europejskiej pod względem ilości wyrzucanej żywności. W ciągu roku marnujemy jej 9 mln ton.
fot. Photo by Sylvie Tittel on Unsplash


Ubiegłoroczny raport Instytutu Kantar Millward Brown, przygotowany na zlecenie Federacji Polskich Banków Żywności, pokazuje, że w naszych koszach najczęściej ląduje pieczywo (stanowi aż 49 proc. zmarnowanej żywności). W dalszej kolejności są: owoce (46 proc.), wędliny (45 proc.), warzywa (37 proc.) i jogurty (27 proc.). Tymczasem wyrzucone jedzenie to ogromne straty dla gospodarki. Marnujemy w ten sposób: wodę i energię, która została wykorzystana najpierw do produkcji żywności, a potem do jej transportu i przechowywania, jak również przygotowania do spożycia. Najbardziej zasmuca jednak fakt, że podczas gdy w krajach wysokorozwiniętych na śmietnikach lądują tony żywności, wciąż są miejsca na świecie, gdzie ludzie cierpią z powodu niedożywienia. Najwyższy czas podjąć w tym temacie stosowne działania.

Co możesz zrobić?
Po pierwsze, zawsze zwracaj uwagę na datę ważności. Lepiej wybierać produkty z dłuższym terminem przydatności do spożycia. To mniejsze ryzyko, że nie zdążymy ich zjeść przed jego upływem, szczególnie gdy zrobiliśmy większe zakupy i mamy pełną lodówkę.

Po drugie, ustawiaj produkty w lodówce tak, by te z dłuższą datą znajdowały się głębiej, a te z krótkim terminem były zaraz na wyciągnięcie ręki. To ułatwi zjedzenie tych drugich w pierwszej kolejności. Jeśli nie będziesz tego pilnować, może się zdarzyć, że po zjedzeniu np. jogurtów z długim terminem przydatności, zostaną ci w lodówce te już przeterminowane, z których trudno będzie zrobić użytek.

Po trzecie, kupuj to, co naprawdę jest ci potrzebne i mądrze planuj. Przed wyjściem na zakupy przejrzyj szafki i półki w lodówce, by uniknąć dublowania produktów. Nie idź też do sklepu z  pustym żołądkiem, bo z pewnością przyniesiesz z niego o wiele za dużo niż potrzebowałeś.

Po czwarte, przygotowując posiłki, staraj się uwzględnić rzeczywiste potrzeby żywieniowe domowników. Gotuj tyle, ile potrzeba na daną liczbę osób, by nie wyrzucać tego, czego nie sposób przejeść. Pamiętaj też o dostosowywaniu ilości jedzenia do wieku i możliwości członków rodziny. Dziecko nie zje tyle samo, co dorosły, więc warto mieć to na uwadze, przygotowując obiad.

Po piąte, jeśli zostanie coś z obiadu czy kolacji, schowaj resztki do lodówki. Przechowując jedzenie w odpowiednich pojemnikach, sprawisz, że zachowa świeżość na dłużej.

Po szóste, planując obiad na kolejny dzień, staraj się brać pod uwagę, jakie produkty masz już w domu i jak długą mają datę ważności. Jeśli zbliża się graniczny termin przydatności, poszukaj pomysłu na to, jak wykorzystać do przygotowania posiłku to, co już masz. Nieocenionym źródłem przepisów jest internet.

Po siódme, większą ilością jedzenia, zawsze możesz podzielić z innymi.


Uważnie studiuj etykiety. Diabeł tkwi w szczegółach!

  • Etykieta „najlepiej spożyć przed...” – określa datę, po której produkt wciąż jeszcze nadaje się do spożycia, ale może stracić na jakości, np. zmienić kolor, zapach czy smak.
  • Etykieta „należy spożyć do...” – określa datę, po której żywność nie nadaje się już do wykorzystania. Jedząc produkty po tym terminie, ryzykujemy i narażamy się na przykre konsekwencje dla zdrowia.

Ustawiaj produkty w lodówce tak, by te z dłuższą datą przydatności do spożycia znajdowały się głębiej, a te z krótkim terminem były zaraz na wyciągnięcie ręki.

Czy wiesz, że?

16 października przypada Światowy Dzień Żywności i Walki z Głodem, ustanowiony przez ONZ. Ma on przypominać o problemach z żywnością, jakie wciąż mają kraje biedniejsze i uczulać społeczeństwo na kwestię niepotrzebnego marnowania jedzenia. Tymczasem Polska znajduje się na 5. miejscu w Unii Europejskiej, jeśli chodzi o marnotrawstwo żywności. Z raportu Centrum Badania Opinii Społecznej wynika, że co czwarty rodak wyrzucił jedzenie do kosza w ciągu ostatnich 7 dni. 17 września br. weszły w życie przepisy ustawy o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności, w myśl której duże sklepy i hurtownie zmuszone będą zawrzeć umowę z wybraną organizacją pozarządową i nieodpłatnie przekazywać jej żywność. Obecnie dotyczą one sklepów powyżej 400 m kw. Mają one 5 miesięcy na podpisanie pierwszej umowy z organizacją, która odbierze i wykorzysta przekazaną żywność.

nr 45/2019
E-wydanie
elektroniczna wersja
"Życia Podkarpackiego"
w formacie PDF
przeglądaj
Przejdź na wersję Premium
dostęp do pełnych wersji artykułów
e-wydanie
prenumerata wydania papierowego
sprawdź wersję Premium