Życie Podkarpackie nr 49/2016 Życie Podkarpackie nr 49/2016

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 345/2016, Sobota 10 grudnia 2016 r., Julii i Daniela
Start Styl Życia Kuchnia Sałatki Sałatka z cukinii z kurkumą [Kuchnia u Bietki]
powrót do listy
Sałatka z cukinii z kurkumą [Kuchnia u Bietki]
poziom: Średni
Smakuje całej rodzinie. Sałatka jest idealna do ziemniaczków i dowolnego mięska.
Składniki
  • 6 kg cukinii
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2 papryki czerwone
  • 1 kg marchwi
  • 6 dużych cebul
Zalewa
  • 5 szklanek cukru
  • 3 szklanki octu
  • 1 łyżka kurkumy
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • kilka listków laurowych
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki soli
Przygotowanie

1. Cukinię obieramy, kroimy na połowę wydrążamy środek, kroimy na słupki, a potem kroimy na cienkie kwadraciki albo ścieramy na szatkownicy.

2. Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki. Marchew myjemy, obieramy i ścieramy na grubym tarku. Paprykę oczyszczamy i kroimy w drobną kosteczkę.

3. Wszystkie składniki na zalewę dajemy do garnka i gotujemy.

4. W misce mieszamy wszystkie warzywa. Gdy zalewa zakipi, dodajemy do niej wszystkie warzywa i gotujemy 15 minut.  Na sam koniec dodajemy kukurydzę z puszki i dajemy  sałatkę do słoików. Zakręcamy i pasteryzujemy 10 minut.

Podobne przepisy:
Frittata z cukinią
Frittata z cukinią Do przygotowania frittaty możemy wykorzystać składniki, które zostały z wczorajs ... Kategoria: Przystawki
poziom: Średni
Placuszki z cukinii i szpinaku
Placuszki z cukinii i szpinaku Cukinia jest łagodnym w smaku, lekkostrawnym warzywem. Jest ceniona za wysoką warto ... Kategoria: Dania jarskie
poziom: Średni