Życie Podkarpackie nr 28/2019 Życie Podkarpackie nr 28/2019

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 197/2019, Wtorek 16 lipca 2019 r., Marii i Benedykta
Start Styl Życia Kuchnia Sałatki Sałatka brokułowa z czerwoną fasolką
powrót do listy
Sałatka brokułowa z czerwoną fasolką
poziom: Łatwy
Proponuję zrobić szybką i pyszną sałatkę z brokułami i czerwoną fasolą. Do jej przyrządzenia nie potrzeba zbyt wielu wyszukanych składników, dlatego można ją bez problemów przygotować o każdej porze roku. Doskonale smakuje z pieczywem czosnkowym, ale równie dobrze smakuje sama.
Składniki
  • 2 brokuły (najlepiej świeże)
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 20 – 30 dag dowolnej wędliny
  • 1 większy ząbek czosnku
  • majonez
  • pieprz, sól
Przygotowanie
Brokuły dzielimy na różyczki i gotujemy w lekko osolonej wodzie al dente. Odcedzamy, studzimy i wsypujemy do salaterki. Szynkę lub inną wędlinę kroimy w kostkę, paski lub według własnego uznania. Fasolkę czerwoną odcedzamy z zalewy i przepłukujemy przegotowana i chłodną wodą. Wszystkie składniki wsypujemy do salaterki. Całość polewamy majonezem ze zgniecionym czosnkiem. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Podobne przepisy:
Brokuły z szynką
poziom: Łatwy
Makaron z serem i brokułami
poziom: Łatwy