Życie Podkarpackie nr 28/2019 Życie Podkarpackie nr 28/2019

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 197/2019, Wtorek 16 lipca 2019 r., Marii i Benedykta
Start Styl Życia Kuchnia Sałatki Wiosenna sałatka
powrót do listy
Wiosenna sałatka
Życie poleca

Wiosenna sałatka

Kategoria: Sałatki
poziom: Łatwy
Każdy świeży listek pietruszki, szczypiorku, rzeżuchy, sałaty, szpinaku, kopru oraz rzodkiewka, pomidor i świeży ogórek stanowią smakowity zastrzyk zdrowia. Są to zieleniny, które dostarczają witaminy C, prowitaminy A i sporo składników mineralnych.
Składniki
  • 60 dag ziemniaków
  • pęczek rzodkiewek
  • 2 – 3 cebule dymki
  • 1 ogórek (około 15 dag)
  • natka pietruszki
  • pół szklanki kefiru
  • 3 łyżki oleju
  • łyżka musztardy
  • 2 jajka
  • sól i pieprz
Przygotowanie

Ziemniaki ugotować w łupinkach. Po ugotowaniu ostudzić, obrać i pokroić w talarki lub większe kawałki. Rzodkiewki opłukać, osuszyć i pokroić również w plasterki. Tak samo postąpić z ogórkiem. Natkę pietruszki i dymkę opłukać, drobno posiekać. Olej wymieszać z musztardą, wlewać cienkim strumieniem kefir, wymieszać. Przyprawić sos do smaku solą i pieprzem, ewentualnie odrobiną cukru. W salaterce układać warstwami: ziemniaki, warzywa i skrapiać sosem. Tak na przemian. Resztę sosu wylać na wierzch. Sałatkę udekorować ćwiartkami jajek ugotowanych na twardo, posypać posiekaną natką pietruszki. Odstawić sałatkę na 2 godziny do lodówki, wtedy będzie smaczniejsza.

Podobne przepisy:
Orzeźwiająca sałatka z rukolą i makaronem
Orzeźwiająca sałatka z rukolą i makaronem Makaron rurka ugotować al dente, odcedzić, pozostawić do wystygnięcia. Kategoria: Sałatki
poziom: Łatwy