Życie Podkarpackie nr 49/2019 Życie Podkarpackie nr 49/2019

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 343/2019, Poniedziałek 9 grudnia 2019 r., Wiesławy i Leokadii
Start Styl Życia Kuchnia Sałatki Surówka z czerwonej kapusty
powrót do listy
Surówka z czerwonej kapusty
Życie poleca

Surówka z czerwonej kapusty

Kategoria: Sałatki
poziom: Łatwy
Klasyczna surówka z modrej kapusty w nieco innej odsłonie. Doskonała do dań obiadowych, pasuje do potraw z grilla, może być ciekawym urozmaiceniem kanapek na gorąco typu burger.
Składniki
  • pół główki kapusty czerwonej
  • 2 marchewki
  • 1 duża cebula
  • 1 duże słodkie jabłko
  • natka pietruszki
  • 3 łyżki oleju lnianego lub rydzowego
  • sok z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie

Kapustę umyć i poszatkować. Wrzucić na gotującą się wodę z solą i odrobiną soku z cytryny. Gotować 5 – 7 minut. Odcedzić i odstawić do schłodzenia. Marchew i jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w pióra.  Natkę posiekać. 

 

Wszystkie warzywa połączyć, doprawić solą i pieprzem, dodać olej i dokładnie wymieszać. Schłodzić w lodówce.
Podobne przepisy:
Sałatka z botwinką i pieczoną marchewką
Sałatka z botwinką i pieczoną marchewką Łatwa do przygotowania sałatka z ogólnodostępnych składników. Pieczone warzywa ... Kategoria: Sałatki
poziom: Łatwy
Surówka z białej kapusty w stylu azjatyckim
Surówka z białej kapusty w stylu azjatyckim Prosta, tania surówka pasuje do dań z mięsem, ryby, kurczaka, smażonych, pieczony ... Kategoria: Sałatki
poziom: Łatwy