Życie Podkarpackie nr 16/2019 Życie Podkarpackie nr 16/2019

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 109/2019, Piątek 19 kwietnia 2019 r., Adolfa i Tymona
Start Styl Życia Kuchnia Sałatki Sałatka ze słodkich ziemniaków
powrót do listy
Sałatka ze słodkich ziemniaków
Życie poleca

Sałatka ze słodkich ziemniaków

Kategoria: Sałatki
poziom: Łatwy
Smakuje doskonale podana na ciepło i na zimno. Ziarna granatu można zastąpić soczystą pomarańczą lub mandarynką, dzięki czemu będzie jeszcze bardziej soczysta i egzotyczna.
Składniki
  • 1 batat
  • 2 garście rukoli
  • ½ owocu granatu
  • ½ szklanki ugotowanej ciecierzycy
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oliwy
  • szczypta płatków chili
SOS
  • 1 łyżka musztardy miodowej lub dijon
  • 2 łyżeczki miodu lub syropu klonowego
  • 1 łyżka oliwy extra vergine
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka octu ryżowego lub winnego
Przygotowanie

Piekarnik rozgrzać do 200 st. C. Bataty umyć, obrać i pokroić w kostkę. Skropić oliwą, oprószyć solą, pieprzem, chili. Wymieszać i ułożyć na blaszce do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym. Piec około 20 minut lub do miękkości. Na 2 – 3 minuty przed końcem pieczenia na blachę dodać ugotowaną ciecierzycę i wymieszać z ziemniakami.

 

Wyłuskać ziarna granatu. Na talerze wyłożyć opłukaną, osuszoną i doprawioną solą, pieprzem i oliwą rukolę.  Na wierzchu położyć pieczone bataty z ciecierzycą i granatem.

Dokładnie wymieszać składniki sosu i polać po sałatce.

Podobne przepisy:
Wiosenna sałatka
Wiosenna sałatka Każdy świeży listek pietruszki, szczypiorku, rzeżuchy, sałaty, szpinaku, kopru o ... Kategoria: Sałatki
poziom: Łatwy
Sałatka brokułowa z czerwoną fasolką
Sałatka brokułowa z czerwoną fasolką Proponuję zrobić szybką i pyszną sałatkę z brokułami i czerwoną fasolą. Do j ... Kategoria: Sałatki
poziom: Łatwy