Życie Podkarpackie nr 25/2017 Życie Podkarpackie nr 25/2017

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 179/2017, Środa 28 czerwca 2017 r., Leona i Ireneusza
Start Styl Życia Kuchnia Sałatki Sałatka z botwinką i pieczoną marchewką
powrót do listy
Sałatka z botwinką i pieczoną marchewką
poziom: Łatwy
Łatwa do przygotowania sałatka z ogólnodostępnych składników. Pieczone warzywa nadają jej wyjątkowy, lekko słodkawy smak i przyjemnie kontrastują ze świeżą botwinką. Smaku dopełnia posiekana czerwona kapusta. Idealna jako lekka i zdrowa przekąska, pasuje jako dodatek do potraw na ciepło, zwłaszcza dań z grilla.
Składniki
  • pół główki młodej czerwonej kapusty
  • 200 – 300 g botwinki
  • 4 marchewki
  • 2 papryki
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżka oliwy
  • tymianek
  • sól morska
  • ziarna sezamu i dyni
  • zagęszczony ocet balsamiczny
Przygotowanie

Wszystkie warzywa opłukać. Kapustę poszatkować. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w grube paski i ułożyć na blasze wysmarowanej oliwą. Marchewki obrać, pokroić w słupki i ułożyć na blasze z papryką. Oprószyć solą morską, tymiankiem, polać odrobiną miodu i wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika. Piec, aż warzywa będą zarumienione i miękkie – ok. 20 minut.

 

Na półmiskach położyć liście botwinki i kapustę, wyłożyć marchewkę z papryką, posypać prażonymi ziarnami dyni i sezamem. Na koniec skropić zagęszczonym octem balsamicznym.

Podobne przepisy:
Wiosenna sałatka
Wiosenna sałatka Każdy świeży listek pietruszki, szczypiorku, rzeżuchy, sałaty, szpinaku, kopru o ... Kategoria: Sałatki
poziom: Łatwy
Sałatka z cebulką marynowaną i czerwoną fasolką [Kuchnia u Bietki]
Sałatka z cebulką marynowaną i czerwoną fasolką [Kuchnia u Bietki] Dzisiaj podaję przepis na szybką i bardzo smaczną sałatkę. Na jej przygotowanie ... Kategoria: Sałatki
poziom: Łatwy