Życie Podkarpackie nr 42/2017 Życie Podkarpackie nr 42/2017

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 293/2017, Piątek 20 października 2017 r., Ireny i Kleopatry
Start Styl Życia Kuchnia Sałatki Sałatka z kuskusem, kurczakiem i grillowanymi warzywami
powrót do listy
Sałatka z kuskusem, kurczakiem i grillowanymi warzywami
poziom: Łatwy
Pyszna i pożywna sałatka – zachwyci gości, sprawdzi się jako sycący domowy posiłek, a zapakowana do lunchboxa – jako drugie śniadanie w pracy. Zaskakuje połączeniem smaków i aromatów, dzięki czemu w mig znika ze stołu. Wprawdzie na przygotowanie tej sałatki trzeba poświęcić nieco czasu i pracy, ale doskonały smak i bogactwo odżywczych składników w pełni to rekompensują. Grillowane warzywa dostarczają witamin (m.in. A, E, z grupy B), soli mineralnych – m.in. potasu, cynku, magnezu; kurczak i kasza – porcję białka, natomiast orzechy i oliwa – zdrowych kwasów tłuszczowych. Do sałatki równie dobrze pasują inne rodzaje kasz, miłośnicy kulinarnych eksperymentów mogą okrasić ją cząstkami mandarynek lub pomarańczy, dodać awokado, oliwki, rodzynki lub żurawinę. Będzie pysznie i zdrowo!
Składniki
  • 1 szklanka kaszy kuskus
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 ogórek kwaszony
  • 2 marchwie
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 średnia papryka czerwona
  • pół szklanki groszku zielonego
  • garść ulubionych orzechów
  • 1 – 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki oliwy lub oleju
  • Przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, ostra i słodka papryka
Przygotowanie
Kaszę kuskus przygotować wg wskazówek na opakowaniu (zalać wrzącą wodą, przykryć i odstawić na kilka minut).

 
Pierś z kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Kawałki mięsa obtoczyć w przyprawach i oliwie, usmażyć na dobrze rozgrzanej patelni (bez dolewania oleju). Aby kurczak był bardziej aromatyczny, można zamarynować mięso w ziołach i odstawić na kilka godzin do lodówki.

 
Oliwę zmieszać z miodem. Pietruszkę, marchew dokładnie umyć, oskrobać i pokroić w słupki, paprykę w kostkę. Zalać jarzyny przygotowaną mieszanką, dobrze wymieszać, odczekać chwilę, a następnie obsmażyć na patelni grillowej (lub zwykłej).

 
Z zalewy wyciągnąć ogórki, odsączyć i drobno pokroić. Jeśli groszek jest z puszki – wystarczy go odsączyć i opłukać na sitku; jeśli mrożony: wrzucić na 3 minuty na gotującą się wodę.

 
Orzechy posiekać (można obtoczyć w miodzie i uprażyć na patelni).

 
Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku. 

Podobne przepisy:
Wiosenna sałatka
Wiosenna sałatka Każdy świeży listek pietruszki, szczypiorku, rzeżuchy, sałaty, szpinaku, kopru o ... Kategoria: Sałatki
poziom: Łatwy
Sałatka Cezara z jajkiem i bekonem
Sałatka Cezara z jajkiem i bekonem Słynna amerykańska sałatka Cezara to klasyczna propozycja, którą przyrządzicie ... Kategoria: Sałatki
poziom: Łatwy