Życie Podkarpackie nr 48/2016 Życie Podkarpackie nr 48/2016

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 338/2016, Sobota 3 grudnia 2016 r., Franciszka i Ksawerego
Start Styl Życia Kuchnia Sałatki Sałatka warstwowa z tuńczykiem
powrót do listy
Sałatka warstwowa z tuńczykiem
Życie poleca

Sałatka warstwowa z tuńczykiem

Kategoria: Sałatki
poziom: Łatwy
Szybka i łatwa do w przygotowaniu sałatka warstwowa to prawdziwa królowa imprez! Jest pożywna, elegancka i niezwykle dekoracyjna, sprawdzi się jako smakowita ozdoba bufetu. Choć tyle przepisów na sałatkę warstwową, ile gospodyń, my polecamy wariant z tuńczykiem, czarnymi oliwkami i jajkiem na twardo. Warzywne dodatki wspaniale równoważą ostry aromat tuńczyka, który w takiej odsłonie posmakuje każdemu!
Składniki (ilość wg uznania):
  • jaja ugotowane na twardo
  • ser żółty
  • groszek konserwowy
  • kukurydza konserwowa
  • tuńczyk w oleju
  • czerwona papryka
  • kapusta pekińska
  • pomidorki koktajlowe
  • oliwki czarne
  • szczypiorek
  • majonez
  • sól, pieprz
Przygotowanie

Tuńczyka, kukurydzę, groszek odsączyć z zalewy. Jaja ugotować na twardo, obrać, zostawić do schłodzenia. Przygotować majonez – podzielić na trzy równe części – oraz przyprawy.

Kapustę pekińską opłukać, osuszyć i poszatkować. Wyłożyć na dno szklanej misy, delikatnie posmarować majonezem, doprawić solą i pieprzem. Oliwki pokroić na krążki, ułożyć kolejną warstwę.

Jeśli pomidorki koktajlowe są drobne – wyłożyć je bezpośrednio na oliwki, jeśli średnich rozmiarów – można najpierw rozciąć je na połówki. Cebulę pokroić w półpiórka, ułożyć na pomidorkach.

Wyłożyć groszek, pokrojone w ósemki jajka i kolejną warstwę majonezu (można delikatnie oprószyć solą i pieprzem).

Ser trzeć na tarce o dużych oczkach, aż całkowicie przykryje warstwę majonezu. Wyłożyć tuńczyka, koniecznie doprawić pieprzem i solą.

Paprykę pokroić w drobną kostkę lub paseczki – ułożyć kolejną warstwę. Wszystko przysypać kukurydzą. Wyłożyć ostatnią część majonezu, dekorować poszatkowanym szczypiorkiem.

Schłodzić przed podaniem. 

Podobne przepisy:
Sałatka brokułowa z czerwoną fasolką
Sałatka brokułowa z czerwoną fasolką Proponuję zrobić szybką i pyszną sałatkę z brokułami i czerwoną fasolą. Do j ... Kategoria: Sałatki
poziom: Łatwy
Sałatka Cezara z jajkiem i bekonem
Sałatka Cezara z jajkiem i bekonem Słynna amerykańska sałatka Cezara to klasyczna propozycja, którą przyrządzicie ... Kategoria: Sałatki
poziom: Łatwy