Życie Podkarpackie nr 48/2016 Życie Podkarpackie nr 48/2016

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 338/2016, Sobota 3 grudnia 2016 r., Franciszka i Ksawerego
Start Styl Życia Kuchnia Sałatki Sałatka Cezara z jajkiem i bekonem
powrót do listy
Sałatka Cezara z jajkiem i bekonem
poziom: Łatwy
Słynna amerykańska sałatka Cezara to klasyczna propozycja, którą przyrządzicie szybko i łatwo. Z historią jej powstania związanych jest wiele anegdot. Najpopularniejsza z nich mówi, że recepturę stworzył w 1924 roku amerykański restaurator włoskiego pochodzenia – Caesar Cardini. Przepis miał powstać przypadkiem – Cardini wykorzystał resztki, które pozostały w restauracyjnej spiżarni. Połączenie delikatnej sałaty, chrupiących grzanek, parmezanu i aromatycznego sosu zdobyło ogromną sławę, a na kanwie oryginalnej receptury powstało wiele wariacji. Dziś prezentujemy jedną z nich – dzięki dodatkom w postaci jajek i boczku jest równie treściwa, co smaczna.
Składniki
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 4 – 6 cienkich plasterków boczku
  • 1 główka sałaty rzymskiej
  • pół bagietki lub kilka kromek chleba na grzanki
  • parmezan
  • sól, pieprz
Dressing
  • 1 żółtko
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • ok. 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • odrobina startego parmezanu (opcjonalnie)
  • szczypta soli i białego pieprzu
Przygotowanie

Grzanki: Chleb/bagietkę pokroić w kostkę, skropić oliwą z oliwek. Rozgrzać dużą patelnię, gdy będzie gorąca wrzucić pokrojone pieczywo. Podsmażać do zrumienienia, na małym ogniu, cały czas mieszając, aby nie przypalić. Grzanki przełożyć z patelni do miseczki.

Dressing: Do wysokiego naczynia wbić do żółtko, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, sól, parmezan. Wszystko zmiksować. Dolać olej i miksować przez kilka minut, aż sos będzie gęsty i puszysty. Wymieszać z sokiem z cytryny i pieprzem, w razie potrzeby dodać wodę (około 1 – 2 łyżki dla uzyskania rzadszej konsystencji).


Sałatę opłukać, dokładnie osuszyć i ułożyć na talerzu. Ugotować jajka na twardo, obrać ze skorupek, pokroić na ćwiartki i ułożyć na sałacie. Boczek usmażyć na rozgrzanej patelni aż będzie podtopiony i ładnie zrumieniony. Odłożyć na ręczniki papierowe do schłodzenia, następnie pokroić na mniejsze kawałki i razem z grzankami wyłożyć na talerz z jajkiem i sałatą. Polać przygotowanym wcześniej sosem i oprószyć tartym parmezanem. Doprawić solą i pieprzem. Smacznego! 

Podobne przepisy:
Orzeźwiająca sałatka z rukolą i makaronem
Orzeźwiająca sałatka z rukolą i makaronem Makaron rurka ugotować al dente, odcedzić, pozostawić do wystygnięcia. Kategoria: Sałatki
poziom: Łatwy
Wiosenna sałatka
Wiosenna sałatka Każdy świeży listek pietruszki, szczypiorku, rzeżuchy, sałaty, szpinaku, kopru o ... Kategoria: Sałatki
poziom: Łatwy