Życie Podkarpackie nr 27/2020 Życie Podkarpackie nr 27/2020

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 193/2020, Sobota 11 lipca 2020 r., Olgi i Pelagii
Start Styl Życia Kuchnia Ryby Filet rybny na soczewicy
powrót do listy
Filet rybny na soczewicy
Życie poleca

Filet rybny na soczewicy

Kategoria: Ryby
poziom: Łatwy
Dbasz o zdrowie i urodę? Mięso ryb powinno regularnie gościć w twoim jadłospisie. Jeśli połączysz je z bogatą w błonnik soczewicą, uzyskasz prawdziwą odżywczą bombę! A jak smakuje!
Składniki
  • 3 filety białej ryby morskiej
  • niepełna szklanka soczewicy
  • sok i skórka otarta z połówki cytryny
  • seler naciowy (2 – 3 łodygi)
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 średnia cebula
  • tymianek (świeży i suszony), sól, pieprz do smaku
  • oliwa
Przygotowanie

Soczewicę opłukać pod bieżącą wodą i przełożyć do garnka. Ugotować wg przepisu na opakowaniu i odcedzić.

 

Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Łodygi selera obrać z włókien i pokroić na cienkie plastry.

W rondelku o grubym dnie rozgrzać oliwę i wrzucić cebulę i seler. Podsmażać, aż warzywa zaczną mięknąć, następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać i dusić pod przykryciem jeszcze mniej więcej minutę. Dodać soczewicę, doprawić tymiankiem, papryką, solą i pieprzem. Odstawić.

 

Opłukane i osuszone ręcznikiem filety rybne oprószyć solą i pieprzem. Ugotować na parze (5 – 7 minut). 

 

Przed podaniem na talerz wyłożyć soczewicę, a na wierzch filety rybne. Skropić je  sokiem z cytryny, ozdobić startą skórką cytrynową i gałązką tymianku.

 

Podobne przepisy:
Smakowita ryba z warzywami
Smakowita ryba z warzywami Ryby są delikatne a zarazem – dzięki dodaniu najróżniejszych warzyw lub orygina ... Kategoria: Ryby
poziom: Łatwy