Życie Podkarpackie nr 37/2019 Życie Podkarpackie nr 37/2019

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 259/2019, Poniedziałek 16 września 2019 r., Edyty i Kornela
Start Styl Życia Kuchnia Ryby Grillowana makrela
powrót do listy
Grillowana makrela
Życie poleca

Grillowana makrela

Kategoria: Ryby
poziom: Łatwy
Ryby to doskonały wybór na grilla. Łatwe do przyrządzenia, a po upieczeniu kruche, mogą stać się pożywnym daniem obiadowym albo lekką kolacją.
Składniki
  • 2 sztuki fileta z makreli ze skórką
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 ostra papryczka
  • 2 – 3 ząbki czosnku
  • kilka gałązek świeżej kolendry
  • sól pieprz
  • 2 łyżki słodkiej papryki
Przygotowanie

Filety z makreli umyć pod bieżącą wodą, a następnie dokładnie osuszyć.

 

Z papryczki usunąć pestki. Posiekać ją drobno, razem z czosnkiem i kolendrą. Wymieszać z masłem, solą, pieprzem i słodką papryką. Przygotowanym masłem dokładnie posmarować filety. Odstawić rybę na kilkanaście minut.

 

Grillować kilka minut z każdej strony, aż ryba będzie sprężysta i upieczona, a skórka chrupiąca. Podawać z pieczonymi warzywami lub kawałkiem świeżej bagietki.

Podobne przepisy:
Smakowita ryba z warzywami
Smakowita ryba z warzywami Ryby są delikatne a zarazem – dzięki dodaniu najróżniejszych warzyw lub orygina ... Kategoria: Ryby
poziom: Łatwy