Życie Podkarpackie nr 3/2019 Życie Podkarpackie nr 3/2019

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 20/2019, Niedziela 20 stycznia 2019 r., Fabiana i Sebastiana
Start Styl Życia Kuchnia Ryby Naleśniki z łososiem i kremowym serkiem
powrót do listy
Naleśniki z łososiem i kremowym serkiem
poziom: Łatwy
Klasyczne ciasto na naleśniki z nietypowym nadzieniem. Dla miłośników dań rybnych, ale nie tylko.
Składniki
na 2 porcje
Ciasto
  • 1 szklanka mleka 2 proc.
  • 1 jajko
  • 100 g mąki pszennej
  • szczypta soli
Nadzienie
  • 50 g łososia wędzonego
  • 1 opakowanie kremowego serka w typie Philadelphia
  • 1 szklanka rukoli
  • olej do smażenia
Przygotowanie

Łososia pokroić w kostkę, rukolę posiekać.

 

Przygotować ciasto: do wysokiej miski wlać mleko, wbić jajko i roztrzepać składniki widelcem. Cały czas mieszając, stopniowo dodawać przesianą mąkę, uważając, by nie zrobiły się grudki. Posolić.

 

Na patelni rozgrzać olej i usmażyć cienkie naleśniki. Ciasto powinno być lekko zarumienione. Każdy naleśnik smarować serkiem, układać na nim kawałki łososia i rukoli, a następnie zwinąć w rulon lub kopertę. Podawać gorące, najlepiej przybrane rukolą.
Podobne przepisy:
Tarta z łososiem i szpinakiem na cieście francuskim
Tarta z łososiem i szpinakiem na cieście francuskim Danie łatwe, szybkie, a przy tym bardzo efektowne – cieszy oko i podniebienie. Wyt ... Kategoria: Ryby
poziom: Łatwy
Tagliatelle w sosie śmietanowym z łososiem
Tagliatelle w sosie śmietanowym z łososiem Delikatny smak łososia i jedwabistego sosu śmietanowego z nutką cytryny połączon ... Kategoria: Makarony
poziom: Łatwy