Życie Podkarpackie nr 50/2018 Życie Podkarpackie nr 50/2018

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 349/2018, Sobota 15 grudnia 2018 r., Celiny i Waleriana
Start Styl Życia Kuchnia Ryby Pulpety z dorsza
powrót do listy
Pulpety z dorsza
Życie poleca

Pulpety z dorsza

Kategoria: Ryby
poziom: Średni
Ciekawy pomysł na pożywny obiad z rybą w roli głównej w innej odsłonie. Choć wymaga niemało pracy, zachwyca smakiem.
Składniki
  • 300 g fileta z dorsza ze skórą
  • 250 g ziemniaków
  • 1 – 2 jajka
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 pęczka natki pietruszki
  • 1 papryczka chili
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • olej lub oliwa do smażenia
  • miks sałat (opcjonalnie)
Przygotowanie

Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i utłuc.

Rybę włożyć do garnka, zalać wrzątkiem i  gotować kilka minut. Wyjąć z wody, odsączyć i usunąć skórę i ości. Oczyszczone mięso dokładnie rozdrobnić widelcem. Przełożyć do dużej miski i dodać: ziemniaki, drobno posiekane nać pietruszki, cebulę, czosnek i chili, jajka, sól. Wyrobić masę.

Mokrymi rękoma formować pulpeciki wielkości piłeczki golfowej. Smażyć partiami na patelni na rozgrzanym oleju, aż będą złociste. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym. Podawać na ciepło lub na zimno na miksie sałat.

Podobne przepisy:
Smakowita ryba z warzywami
Smakowita ryba z warzywami Ryby są delikatne a zarazem – dzięki dodaniu najróżniejszych warzyw lub orygina ... Kategoria: Ryby
poziom: Średni
Filety rybne pieczone z papryką
Filety rybne pieczone z papryką Ponieważ ryby w naszym jadłospisie nie goszczą zbyt często, a mają one wysoką w ... Kategoria: Ryby
poziom: Średni