Życie Podkarpackie nr 31/2020 Życie Podkarpackie nr 31/2020

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 218/2020, Środa 5 sierpnia 2020 r., Marii i Stanisławy
Start Styl Życia Kuchnia Ryby Fish and chips, czyli ryba po angielsku
powrót do listy
Fish and chips, czyli ryba po angielsku
poziom: Średni
Składniki
  • 4 filety dorsza
  • 250 g mąki
  • 200 ml wody
  • 200 ml piwa
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 300 g grochu zielonego
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 200 ml majonezu
  • 2 korniszony
  • 1 łyżka kaparów marynowanych
  • sok z cytryny
Przygotowanie

Ciasto do ryby przygotowujemy, mieszając razem mąkę, piwo, wodę oraz proszek, aż składniki się połączą. Grudki są mile widziane, gdyż nadają ciastu specyficzna teksturę. Posolonego i popieprzonego dorsza obtaczamy w mące i maczamy w cieście. Smażymy na głębokim oleju po 3 minuty z każdej strony.

Sos tatarski w wersji angielskiej to drobno posiekane korniszony, kapary, kilka kropel soku z cytryny i majonez zmieszane razem.

Rybę serwujemy z frytkami, gorącym grochem i sosem tatarskim w oddzielnym naczyniu.

Podobne przepisy:
Carpacio z łososia z piperade i jajkiem w koszulce w duecie sosów
Carpacio z łososia z piperade i jajkiem w koszulce w duecie sosów Filety z łososia zamarynować w soku z limonki, naci kopru i świeżo mielonym piepr ... Kategoria: Przekąski, przystawki
poziom: Średni
Łosoś w białym winie
poziom: Średni