Życie Podkarpackie nr 38/2017 Życie Podkarpackie nr 38/2017

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 266/2017, Sobota 23 września 2017 r., Tekli i Bogusława
Start Styl Życia Kuchnia Ryby Aromatyczny dorsz z grilla
powrót do listy
Aromatyczny dorsz z grilla
Życie poleca

Aromatyczny dorsz z grilla

Kategoria: Ryby
poziom: Średni
Właściwie przyrządzony dorsz z grilla to prawdziwy hit wśród amatorów grillowanych ryb. Pyszne, delikatne mięso rozpływa się w ustach. To lżejsza i zdrowsza alternatywa dla tłustych kiełbas, więc warto go wypróbować podczas letnich przyjęć.
Składniki
  • 4 filety z dorsza
  • 3 ząbki czosnku
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • gałązka świeżego rozmarynu
Przygotowanie

 Filety umyć i delikatnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Przyprawić solą, pieprzem, skropić sokiem z cytryny i oliwą, posypać posiekanym czosnkiem i rozmarynem. Odstaw do lodówki na godzinę.

 Wyjąć rybę z lodówki i  położyć na rozgrzanym ruszcie. Aby mięso się nie rozpadło, warto użyć naoliwionej aluminiowej tacki. Grillować ok. 10 minut z każdej strony.

Podobne przepisy:
Łosoś w białym winie
poziom: Średni
Smażony dorsz z dymką i pełnoziarnistym tostem
Smażony dorsz z dymką i pełnoziarnistym tostem Delikatna ryba w towarzystwie łagodnej, blanszowanej dymki, skąpana w aromatycznym ... Kategoria: Ryby
poziom: Średni