Życie Podkarpackie nr 49/2016 Życie Podkarpackie nr 49/2016

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 343/2016, Czwartek 8 grudnia 2016 r., Marii i Wirgiliusza
Start Styl Życia Kuchnia Ryby Filet z łososia podany na szparagach
powrót do listy
Filet z łososia podany na szparagach
Życie poleca

Filet z łososia podany na szparagach

Kategoria: Ryby
poziom: Średni
Łosoś, niekwestionowany król ryb, to doskonałe źródło kwasów omega-3, witamin A, D, E oraz jodu i selenu. Szparagi – lekkostrawne i niskokaloryczne – dostarczają naszym organizmom witamin z grupy B, C, K, A oraz minerałów: żelaza, potasu, magnezu i fosforu. Razem na talerzu tworzą smakowity tandem. Warto po niego sięgać zwłaszcza teraz, kiedy grożą nam jesienne spadki odporności i energii.
Składniki
  • 8 sztuk szparagów
  • 2 filety z łososia
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku lub koperku
Sos
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżka masła
Przygotowanie

Szparagi umyć, odłamać twarde końce i obrać z włókien. Gotować w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru – najlepiej w wąskim, ale wysokim garnku, tak aby delikatne główki wystawały i dochodziły na parze. Szparagi białe gotujemy przez 5 minut, zielone 4, a fioletowe 2 minuty.

Filet z łososia opłukać, odciąć skórę, a mięso pokroić na kilka mniejszych kawałków. Skropić sokiem z cytryny, wysmarować oliwą i doprawić solą, pieprzem, ziołami. Marynować przez 45 minut.

Przygotować sos: w misce wymieszać cukier i roztopione masło. Dodać musztardę, miód i sos sojowy. Dokładnie połączyć składniki.

Mięso ryby zapiekać w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą ok. 15 minut. Przed podaniem ułożyć na szparagach,  polać sosem i posypać szczypiorkiem lub koperkiem.

Podobne przepisy:
Łosoś w białym winie
poziom: Średni
Smażony dorsz z dymką i pełnoziarnistym tostem
Smażony dorsz z dymką i pełnoziarnistym tostem Delikatna ryba w towarzystwie łagodnej, blanszowanej dymki, skąpana w aromatycznym ... Kategoria: Ryby
poziom: Średni