Życie Podkarpackie nr 17/2017 Życie Podkarpackie nr 17/2017

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 116/2017, Środa 26 kwietnia 2017 r., Marii i Marcelego
Start Styl Życia Kuchnia Ryby Smażony dorsz z dymką i pełnoziarnistym tostem
powrót do listy
Smażony dorsz z dymką i pełnoziarnistym tostem
poziom: Łatwy
Delikatna ryba w towarzystwie łagodnej, blanszowanej dymki, skąpana w aromatycznym, mocno pietruszkowym bulionie warzywnym to szybka propozycja oryginalnego i niskokalorycznego obiadu. Nieco pikanterii potrawie doda kolorowy, świeżo mielony pieprz, a smaku dopełni pełnoziarnista grzanka posmarowana cieniutką warstwą prawdziwego masła. Lekkie i pyszne!
Składniki na 1 porcję
  • 15 dag filetów z dorsza
  • 1 pęczek cebuli dymki
  • 1/2 szklanki rosołu
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki oleju
  • natka pietruszki
  • sól, kolorowy pieprz
Przygotowanie

Dorsza opłukać, osuszyć. Skropić sokiem z cytryny, dokładnie natrzeć solą, oprószyć kolorowym pieprzem. Mąkę wysypać na talerzyk, rybę obtoczyć.

Na patelni rozgrzać olej. Filety smażyć na średnim ogniu, po 4 minuty z każdej strony.

Zagotować rosół. Pęczek dymki oczyścić i opłukać, każdą cebulkę przekroić wzdłuż – wrzucić do wrzącego wywaru. Zmniejszyć ogień, blanszować 2 – 3 minuty bez przykrycia. Osączyć na sitku i dodać do ryby na patelni. Smażyć razem jeszcze kilka minut. Rosół zlać do miseczki.

Natkę pietruszki opłukać i posiekać. Wrzucić do rosołu i dokładnie wymieszać. Dorsza i cebulkę przełożyć na talerz, a następnie polać rosołem.

Podawać na zielonej sałacie z grzankami z pełnoziarnistego pieczywa. 

Podobne przepisy:
Łosoś w białym winie
poziom: Łatwy
Dorsz z ryżem i pomidorkami
Dorsz z ryżem i pomidorkami Dania rybne są delikatne ze względu na strukturę mięsa. Dzięki dodaniu warzyw, s ... Kategoria: Ryby
poziom: Łatwy