Życie Podkarpackie nr 17/2017 Życie Podkarpackie nr 17/2017

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 116/2017, Środa 26 kwietnia 2017 r., Marii i Marcelego
Start Styl Życia Kuchnia Ryby Świąteczne zawijasy śledziowe z cebulką i żurawiną
powrót do listy
Świąteczne zawijasy śledziowe z cebulką i żurawiną
poziom: Łatwy
Zgodnie z polską tradycją na wigilijnym stole nie powinno zabraknąć śledzi – symbolu postu i wyczekiwania. Jest wiele możliwości podania tej ryby, dlatego zamiast kupować „gotowca”, spróbujmy przygotować ją samodzielnie. Polecamy ciekawą wariację na temat śledzia z dodatkiem żurawiny, rodzynek i jabłek. Żurawina sprawia, że potrawa ładnie wygląda, ale przede wszystkim wnosi ciekawe akcenty smakowe. Dzięki zalewie z oleju śledzie nabierają łagodnego smaku, który wspaniale się komponuje ze słodyczą żurawiny i rodzynek. Śledź w takiej odsłonie smakuje wyśmienicie!
Składniki
  • 8 filetów śledziowych a la matjas
  • garść suszonej żurawiny
  • garść rodzynek
  • 2 cebule (w tym jedna czerwona)
  • 3 – 4 łyżki octu balsamicznego lub winnego
  • olej o neutralnym smaku
  • 2 jabłka
  • kolorowy pieprz w młynku
Przygotowanie

Śledzie namoczyć w zimnej wodzie – najlepiej na całą noc (aby przyspieszyć proces, można co jakiś czas zmieniać wodę). Tak przygotowany śledź będzie nie tylko łagodniejszy w smaku, ale również nabierze miękkości

Cebulę pokroić w piórka.  Zalać octem (ok. 3 – 4 łyżek) i odstawić. Żurawinę zalać gorącą wodą i moczyć – nie dłużej niż 10 minut.

Odsączyć i osuszyć śledzie. Każdy płat posypać świeżo mielonym pieprzem. Układać na nim kawałki cebuli i żurawinę, następnie zwinąć w ścisły rulon i spiąć wykałaczką. Gotowe zawijasy ułożyć w słoiku lub głębokiej salaterce, skropić pozostałym z cebuli octem i zalać olejem. Szczelnie zamknąć i odstawić do lodówki na dobę lub dwie.

Przed podaniem pokroić jabłko w kostkę (aby nie ciemniało, skropić sokiem z cytryny), a rodzynki namoczyć krótko we wrzątku – dekorować wedle uznania. 

Podobne przepisy:
Łosoś w białym winie
poziom: Łatwy
Delikatna zupa rybna
Delikatna zupa rybna Ponieważ ryby w naszym jadłospisie nie goszczą zbyt często, proponuję dzisiaj de ... Kategoria: Zupy
poziom: Łatwy