Życie Podkarpackie nr 49/2016 Życie Podkarpackie nr 49/2016

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 346/2016, Niedziela 11 grudnia 2016 r., Damazego i Waldemara
Start Styl Życia Kuchnia Ryby Tarta z łososiem i szpinakiem na cieście francuskim
powrót do listy
Tarta z łososiem i szpinakiem na cieście francuskim
poziom: Łatwy
Danie łatwe, szybkie, a przy tym bardzo efektowne – cieszy oko i podniebienie. Wytrawna kombinacja smaku łososia i szpinaku doskonale łączy się z aromatem suszonych pomidorów, całości dopełnia delikatne ciasto francuskie. Gwarancja kulinarnego sukcesu – smakuje na ciepło i na zimno, solo i w towarzystwie. Odpowiednia zarówno na przystawkę, lekkie danie główne, jak i kolację.
Składniki
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 250 g łososia wędzonego
  • 300 g szpinaku (liście - świeżego lub mrożonego)
  • kilka suszonych pomidorów
  • 2 – 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cytryna
  • 1 jajko
  • sól, pieprz do smaku
  • parmezan
Sos beszamelowo-serowy
  • 500 ml mleka
  • 50 g masła
  • 50 g mąki (5 łyżek)
  • 1/3 szklanki (80 ml) śmietanki kremowej 30 proc.
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 150 g startego żółtego sera
  • ser z niebieską pleśnią wedle upodobania
Przygotowanie

➀ Ciasto wyłożyć na formę, posmarować roztrzepanym jajkiem, nakłuć widelcem i podpiec – nie dłużej niż 10 minut w 200 st. C. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić liście szpinaku, smażyć, aż zwiędną. W przypadku szpinaku mrożonego musi odparować cała woda. Dodać dwie łyżki śmietany i łyżeczkę soku z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać, zdjąć z palnika.

 Przygotować sos: na małym ogniu w rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę, mieszać przez 1– 2 minuty do dokładnego połączenia składników. Odstawić z ognia i stopniowo wlewać mleko, cały czas energicznie mieszając. Postawić z powrotem na ogniu, nie przerywając mieszania, gotować, aż zgęstnieje. Wlać śmietankę, a kiedy nabierze gładkości, doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Dodać sery i mieszać do ich całkowitego rozpuszczenia. Zdjąć z ognia, ostudzić. Dodać roztrzepane jajko.

 Na podpieczonym cieście rozłożyć rozdrobnionego łososia, suszone pomidory i szpinak. Zalać wszystko sosem, posypać startym parmezanem. Piec w 180 – 200 st. C do 30 minut – sos powinien się ściąć i zarumienić. Po wyjęciu z piekarnika pociąć na trójkąty i podawać na ciepło. Danie można odgrzewać w kolejnych dniach.

Dużą formę do tarty można zamienić na kilka mniejszych foremek ceramicznych lub szklanych (jak na zdjęciu) W takim przypadku możemy serwować danie bez krojenia, bezpośrednio z foremek. 

Podobne przepisy:
Carpacio z łososia z piperade i jajkiem w koszulce w duecie sosów
Carpacio z łososia z piperade i jajkiem w koszulce w duecie sosów Filety z łososia zamarynować w soku z limonki, naci kopru i świeżo mielonym piepr ... Kategoria: Przystawki
poziom: Łatwy
Tarta z fetą i cukinią
poziom: Łatwy