Życie Podkarpackie nr 38/2019 Życie Podkarpackie nr 38/2019

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 261/2019, Środa 18 września 2019 r., Ireny i Józefa

Start Styl Życia Kuchnia Przystawki Frittata z cukinią
powrót do listy
Frittata z cukinią
Życie poleca

Frittata z cukinią

Kategoria: Przystawki
poziom: Łatwy
Frittata, to tradycyjna potrawa włoska, podobna do omletu z rozmaitymi dodatkami, takimi jak mięso, warzywa, sery lub owoce morza. Może być podawana na ciepło lub na zimno, jako przekąska lub jako danie główne. Z cukinią i odrobiną boczku smakuje wybornie!
Składniki
  • 150 g boczku wędzonego
  • 600 g młodej cukinii
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 – 6 jajek
  • odrobina startego sera żółtego
  • sól, pieprz, ostra papryczka do smaku
Przygotowanie

Pokrojony w słupki boczek usmażyć na patelni – nadmiar wytopionego smalcu usunąć. Dodać pokrojoną cebulę i smażyć do zeszklenia.

 

Cukinię (ze skórką) pokroić w kostkę. Połączyć z boczkiem i cebulą na patelni, oprószyć solą, pieprzem i ostrą papryką. Dodać też drobno posiekany czosnek. Smażyć aż cukinia stanie się miękka i nieco szklista.

 

W misce roztrzepać jajka, dodać sól i pieprz. Wlać masę na patelnię z pozostałymi składnikami. Smażyć chwilę bez mieszania, tak by spód się ściął. Zdjąć z ognia i posypać startym żółtym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piec ok. 10 – 15 minut.

 

Wskazówka: Do przygotowywania frittaty przydaje się patelnia z odpinaną rączką (lub rączką przystosowaną do używania w piekarniku). W innym przypadku może się sprawdzić zawinięcie rączki w folię aluminiową lub pieczenie z uchylonymi drzwiczkami z uchwytem patelni na zewnątrz.

Podobne przepisy:
Zapiekanka z cukinii
Zapiekanka z cukinii Zapiekanka ta jest lekka, a jednocześnie sycąca. Zdrowa i optymistycznie zielona. N ... Kategoria: Dania jarskie
poziom: Łatwy
Zapiekanka z cukinii, mięsa mielonego i pomidorów
Zapiekanka z cukinii, mięsa mielonego i pomidorów Mamy sezon na cukinię, więc dzisiaj proponuję zapiekankę z cukinii, mięsa mielon ... Kategoria: Dania mięsne
poziom: Łatwy