Życie Podkarpackie nr 34/2019 Życie Podkarpackie nr 34/2019

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 238/2019, Poniedziałek 26 sierpnia 2019 r., Marii i Zefiryny
Start Styl Życia Kuchnia Przystawki Paluchy ziemniaczano-serowe
powrót do listy
Paluchy ziemniaczano-serowe
Życie poleca

Paluchy ziemniaczano-serowe

Kategoria: Przystawki
poziom: Średni
Sycące ziemniaczane paluchy z serem żółtym oraz dodatkiem, np. śmietanowego dipu, to ciekawa propozycja jarskiego obiadu. Sprawdzą się też zamiast zwykłych tłuczonych ziemniaków do kotleta czy innego, dowolnego mięsa.
Składniki
  • 1 kg ziemniaków
  • kawałek żółtego sera w kostce (ok. 100 g)
  • ok. 3 łyżek mąki pszennej
  • 1 duże jajko
  • pół pęczka koperku
  • szczypta soli i pieprzu
Panierka
  • 2 jajka
  • pół szklanki bułki tartej
Dodatkowo
  • olej do smażenia
Przygotowanie

Ziemniaki gotować do miękkości w osolonej wodzie. Zimne przecisnąć przez praskę lub zmielić. Wymieszać ze startym żółtym serem, posiekanym koperkiem, mąką i jajkiem. Ilość mąki zależy od rodzaju ziemniaków – należy dodać tyle, aby zagnieść elastyczne ciasto. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.

 

Na stolnicy oprószonej mąką formować wałki i kroić na około 5- – 8-centymetrowe paluszki. Każdy obtoczyć w rozmąconym jajku i bułce tartej.

 

Na patelni rozgrzać olej, smażyć na średnim lub małym ogniu do zarumienienia z każdej strony.

Podobne przepisy:
Szwedzkie ziemniaki Hasselback
Szwedzkie ziemniaki Hasselback Cienko ponacinane, pieczone z masłem, solą i ziołami kartoflane bulwy zaserwowano ... Kategoria: Przystawki
poziom: Średni
Faszerowane, pieczone ziemniaki
Faszerowane, pieczone ziemniaki Danie proste, łatwe i tanie. Ziemniaki faszerowane szynką, cebulą i czosnkiem, z ... Kategoria: Przystawki
poziom: Średni