Życie Podkarpackie nr 25/2019 Życie Podkarpackie nr 25/2019

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 176/2019, Wtorek 25 czerwca 2019 r., Łucji i Wilhelma
Start Styl Życia Kuchnia Przystawki Słodko-ostre skrzydełka kurczaka
powrót do listy
Słodko-ostre skrzydełka kurczaka
poziom: Średni
Wyborne słodko-pikantne skrzydełka kurczaka to dobry pomysł na przekąskę lub przystawkę, którą poczęstujesz swoich gości podczas domowej imprezy.
Składniki
  • 1 kg skrzydełek kurczaka
  • 2 łyżki masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka wędzonej papryki w proszku
  • 2 łyżeczki pieprzu cayenne lub pikantnej papryki
  • sól
Przygotowanie

Skrzydełka opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć i oprószyć solą.

Do rondelka włożyć masło i drobno posiekany czosnek, chwilę podgrzewać. Odstawić z ognia, dodać cukier i mieszać do jego całkowitego rozpuszczenia. Dodać miód, sos pomidorowy, dwa rodzaje papryki. Wymieszać na gęstą pastę i przestudzić. Skrzydełka włożyć do rondelka z marynatą i dokładnie wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.

Skrzydełka zapiekać ok. 70 minut w nagrzanym do 180 st. C piekarniku (bez termoobiegu). W trakcie wymieszać. Wyjąć, kiedy będą mocno zarumienione.

Podawać z ulubionym dipem i np. podpieczonymi, pokrojonymi w słupki warzywami.

Podobne przepisy:
Udka z kurczaka w słodko-pikantnej glazurze
Udka z kurczaka w słodko-pikantnej glazurze Proste danie dla amatorów drobiu i nie tylko. Marynata miodowo – musztardowa pięk ... Kategoria: Dania mięsne
poziom: Średni
Skrzydełka kurczaka z warzywami
Skrzydełka kurczaka z warzywami Danie jednogarnkowe dla zapracowanych. Smaczne, szybkie, pełne odżywczych składnik ... Kategoria: Dania mięsne
poziom: Średni