Życie Podkarpackie nr 46/2019 Życie Podkarpackie nr 46/2019

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 323/2019, Wtorek 19 listopada 2019 r., Elżbiety i Seweryna
Start Styl Życia Kuchnia Słone przekąski Rulony z szynki z jajeczną sałatką z awokado
powrót do listy
Rulony z szynki z jajeczną sałatką z awokado
poziom: Łatwy
Pyszna i efektowna przekąska, której przygotowanie nie zabierze nam wiele czasu. Ciekawa propozycja na wielkanocny stół.
Składniki
  • 10 plasterków szynki konserwowej
  • 8 jajek
  • 2 awokado
  • 6 rzodkiewek
  • 2 cebulki dymki
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • garść pestek dyni
  • garść nasion słonecznika
  • pół cytryny
  • pęczek szczypiorku
  • pomidorki koktajlowe
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie

Ugotowane na twardo jaja oraz obrane ze skóry awokado pokroić w drobną kostkę. Kawałki awokado skropić sokiem z cytryny. Cebulę, rzodkiewki i szczypiorek drobno posiekać.

Pestki dyni i ziarna słonecznika podprażyć na suchej patelni. Przełożyć wszystko do miski.

Jogurt naturalny połączyć z majonezem i musztardą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać dokładnie z pozostałymi składnikami. Sałatkę nakładać na plastry szynki i zwijać w rulony. Spiąć wykałaczką i udekorować koktajlówkami.

Podobne przepisy:
Carpacio z łososia z piperade i jajkiem w koszulce w duecie sosów
Carpacio z łososia z piperade i jajkiem w koszulce w duecie sosów Filety z łososia zamarynować w soku z limonki, naci kopru i świeżo mielonym piepr ... Kategoria: Słone przekąski
poziom: Łatwy
Jajka faszerowane pieczarkami
Jajka faszerowane pieczarkami Jajka faszerowane pastą z pieczarek są ciekawą i smaczną przekąską. Sprawdzą s ... Kategoria: Słone przekąski
poziom: Łatwy