Życie Podkarpackie nr 50/2018 Życie Podkarpackie nr 50/2018

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 349/2018, Sobota 15 grudnia 2018 r., Celiny i Waleriana
Start Styl Życia Kuchnia Przystawki Francuskie ptysie serowe z rozmarynem
powrót do listy
Francuskie ptysie serowe z rozmarynem
poziom: Łatwy
Smakowita, bardzo prosta przekąska z ciasta parzonego i żółtego sera. Może być serwowana jako przystawka przed wystawnym obiadem, dodatek do kremowych zup lub przekąska (np. do maczania w różnych dipach), która z sukcesem zastąpi oklepane chipsy i paluszki.
Składniki
  • 1 szklanka wody
  • 8 łyżek masła pokrojonego w kawałki
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 szklanka mąki
  • 4 duże jajka
  • 1,5 szklanki tartego sera (np. gruyère albo cheddar)
  • rozmaryn (suszony lub świeży, drobno poszatkowany)
Przygotowanie

Piekarnik nagrzać do 220 stopni. W rondelku zagotować wodę z solą i masłem. Zdjąć naczynie z ognia, dodać przesianą mąkę i dokładnie wymieszać.

 

Rondelek ustawić z powrotem na palniku i podgrzewać na średnim ogniu przez 2 – 3 minuty. Cały czas energicznie mieszać ciasto, aż stanie się bardzo gęste i zacznie przywierać do łyżki.

 

Masę przełożyć do wysokiej misy i mieszać mikserem na wolnych obrotach (można też ręcznie, uważając, aby w nie robiły się w nim grudki). Kiedy ciasto nieco się schłodzi, nie przerywając mieszania wbijać po jednym jajku – powinno stać się gładkie i kremowe o konsystencji podobnej do bardzo gęstego majonezu. Dodać ser, rozmaryn i wymieszać.

 

Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem. Nakładać po łyżce ciasta, w odstępach około 3 – 5 cm od siebie. Zapiekać 5 minut w 220 st. C, zmniejszyć temperaturę do 175 st. C i piec  20 – 25 minut w środkowej części piekarnika, aż ptysie urosną i nabiorą złoto-brązowego koloru. Studzić na kratce. Podawać na ciepło lub na zimno. Ptysie należy przechowywać w lodówce (w zamrażalniku do ok. 3 miesięcy) i odgrzewać w piekarniku.

Podobne przepisy:
Wytrawne muffiny brokułowe
Wytrawne muffiny brokułowe Brokułowe muffinki na słono to gratka dla miłośników zdrowych przekąsek. Lekko ... Kategoria: Przystawki
poziom: Łatwy
Racuchy rozmaitości a’la pizzerinki
Racuchy rozmaitości a’la pizzerinki Bardzo szybkie, proste i smaczne placuszki na cieście naleśnikowym z ulubionymi dod ... Kategoria: Inne
poziom: Łatwy