Życie Podkarpackie nr 49/2016 Życie Podkarpackie nr 49/2016

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 346/2016, Niedziela 11 grudnia 2016 r., Damazego i Waldemara
Start Styl Życia Kuchnia Przystawki Gruszki zapiekane z gorgonzolą
powrót do listy
Gruszki zapiekane z gorgonzolą
Życie poleca

Gruszki zapiekane z gorgonzolą

Kategoria: Przystawki
poziom: Łatwy
Niebanalne połączenie słodkiej gruszki i wytrawnego smaku sera gorgonzola zadowoli najbardziej wymagające podniebienia. Efektowna, ale prosta przystawka. Sprawdzi się również jako lekka kolacja. Doskonała na chłodne wieczory.
Składniki
  • 2 duże gruszki
  • 80 g sera gorgonzola
  • 30 g orzechów włoskich
  • 100 ml słodkiego, białego wina
  • garść rukoli
  • oliwa
  • 30 g oliwy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • odrobina soku z cytryny
  • 1 łyżeczka masła orzechowego
  • sól i pieprz
Przygotowanie

Gruszki umyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, a w powstałych wgłębieniach umieścić ser.  Owoce posypać posiekanymi orzechami, a następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą i podlać winem. Naczynie przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiekać przez 20 minut w temperaturze 180 st. C. Po upływie tego czasu usunąć folię i zapiekać przez kolejne 10 minut. Z podanych składników przygotować sos. Gruszki podawać na pierzynce z rukoli skropionej sosem i świeżym pieczywem. 

Podobne przepisy:
Melon z podsuszaną szynką
Melon z podsuszaną szynką Przekąski na jeden kęs kulinarnym hitem imprez. Kategoria: Przystawki
poziom: Łatwy