Życie Podkarpackie nr 48/2016 Życie Podkarpackie nr 48/2016

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 339/2016, Niedziela 4 grudnia 2016 r., Barbary i Piotra
Start Styl Życia Kuchnia Przystawki Kuchnia meksykańska: Quesadillas z kurczakiem
powrót do listy
Kuchnia meksykańska: Quesadillas z kurczakiem
poziom: Łatwy
Tradycyjnie są to dwie tortille kukurydziane przełożone żółtym serem, całość podsmażana, aż ser się roztopi. Niezwykła popularność i prostota tej potrawy sprawiła, że powstało mnóstwo wariacji na jej temat – z mięsem, warzywami, ale i na słodko! Przepis na quesadillas z dodatkiem drobiowego mięsa, świeżej papryki, kukurydzy, cebuli i pikantnych przypraw to propozycja, która idealnie sprawdzi się na spotkaniu ze znajomymi, jako przekąska typowo imprezowa.
Składniki
  • opakowanie placków tortilla,
  • podwójna pierś z kurczaka,
  • papryka,
  • cebula,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • kukurydza,
  • groszek,
  • przyprawy,
  • ser żółty.
Przygotowanie

Mięso, paprykę i cebulę pokroić w drobną kostkę.

Podsmażyć na rozgrzanym oleju.

Wyłożyć na połowę tortilli, doprawić (np. świeżą kolendrą), dodać kukurydzę i obficie obsypać serem.

Złożyć na pół i zapiec w tosterze lub grillu. Podawać na ciepło z pikantnym sosem.

Podobne przepisy:
Szaszłyk z grilla w trzech odsłonach
Szaszłyk z grilla w trzech odsłonach Kolorowe, pachnące, po prostu pyszne. Szaszłyki: nadziane na specjalne szpikulce ka ... Kategoria: Inne
poziom: Łatwy
Cebulowe krążki
Cebulowe krążki Cebulowe krążki, to przysmak rodem z USA. Szybka i banalnie łatwa przekąska ideal ... Kategoria: Przystawki
poziom: Łatwy