Życie Podkarpackie nr 17/2017 Życie Podkarpackie nr 17/2017

Życie Podkarpackie - informacje z regionu Przemyśla, Jarosławia, Lubaczowa, Przeworska

Życie.pl, nr 116/2017, Środa 26 kwietnia 2017 r., Marii i Marcelego
Start Styl Życia Kuchnia Przystawki Cebulowe krążki
powrót do listy
Cebulowe krążki
Życie poleca

Cebulowe krążki

Kategoria: Przystawki
poziom: Łatwy
Cebulowe krążki, to przysmak rodem z USA. Szybka i banalnie łatwa przekąska idealna do piwa. Te chrupiące, panierowane kawałki cebuli smazone w głebokim tłuszczu z pewnością nie należą do dań niskokalorycznych, ale ich wyśmienity smak sprawia, że szybko zapominamy o wyrzutach sumienia. Mniam!
Składniki
  • 1 duża cebula,
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 jajko,
  • szklanka mleka,
  • 3/4 szklanki bułki tartej,
  • olej do smażenia.
Przygotowanie

Cebulę pokroić w grube plastry, porozdzielać je na krążki. W misce wymieszać mąkę, sól, proszek do pieczenia, mleko i rozbełtane jajko. Dokładnie obtoczyć każdy krążek – najpierw w cieście, potem w bułce tartej. Smażyć na głębokim oleju, przez 2 –3 minuty. Wyłożyć na papierowe ręczniki i delikatnie odcisnąć nadmiar tłuszczu. Dosolić do smaku, podawać z pikantnym keczupem, majonezem lub innym sosem. 

Podobne przepisy:
Zapiekanka z kaszy gryczanej po chłopsku
Zapiekanka z kaszy gryczanej po chłopsku Pożywna zapiekanka z kaszy gryczanej to doskonały pomysł na zdrowy, sycący obiad. ... Kategoria: Inne
poziom: Łatwy
Ziemniaki po gospodarsku
Ziemniaki po gospodarsku Ziemniaki są tanie, zdrowe i pożywne. Te z zapasów zimowych już się kończą, al ... Kategoria: Dania jarskie
poziom: Łatwy